FOLLOW

26 March 2015

RESEPI BEEF MUSHROOM PIE...

Assalamualaikum...
Hai...hai...hai...

Cik Nad dah nak tidoq sebenarnya tadi...
Tetiba teringat, last week CikNad ada update status di fb...
Letak pic Beef mushroom pie yang ai buat...
Pastu ada la yang mintak nak share resepi...
Cik Nad pulak beriya janji nanti nak upload resepi kat blog...
Alololo...ahkak mintak mahap bebanyak yer...
Ai is terlupa...
Maklum laaa sel-sel otak banyak yang dah putus...
Memanjang terlupa!!!

Okey, dah aku teringat tetiba ni...
Meh kita share resepi...
Sila...sila...

BEEF MUSHROOM PIE...


BAHAN-BAHAN:-
Puff pastri jenama kawan (saiz 4 inchi x 4 inchi)
1 bijik kuning telur dupukul
400 gram daging lembu segar dicincang (nak guna daging kisar pun boleyyy)
2 bijik kentang dipotong dadu
1 bijik bawang besar dipotong dadu
1 bijik capsicum dipotong dadu
1 tin button mushroom (sebiji dipotong 4)
sedikit halia + bwg putih ditumbuk
1 tin mushroom soup Campbells
sedikit lada hitam
sedikit garam

CARA-CARA UTK FILLING PIE:-
1) Tumis bawang besar dan halia + bwg putih
2) Masukkan kentang dan daging..gaul sebati...kalau perlu tambahkan sedikit air...biarkan daging dan kentang empuk
3) Setelah empuk, masukkan bahan2 yang lain kecuali puff pastri dan kuning telur.. Gaul sebati...Perasakan secukupnya.
4)Sejukkan seketika...


***Dah siap filling tu senang jer la...Cik Nad guna puff pastry jenama kawan, banyak di pasaran kan...Alaaa tak koser la ai nak uli2 tepung nak buat kulitnya tu...kerajinan untuk itu tidak kunjung tiba...kihkihkih...

So, kerat dua sekeping pie tadi...letak filling pada satu bahagian...tutup dengan sebahagian lagi tu...
Tekan-tekan dengan garfu dikelilingnya untuk buat pie kita melekat..Then cucuk2 dengan garfu kat atas dan sapu kuning telur...Atas sapuan telur tu ko nak tabur lada hitam skit pon boleh gak...

Satu lagi cara...lepas letak filling pada satu bahagian...kita kelar2 skit bahagian yang satu lagi, yang nak letak di atas tu...biar nampak comey bercorak gitu...pastu cam biasa la tekan2 kelilingnya dgn garfu dan sapu kuning telur diatas...Siap untuk dibakar...



NOTA : #Tak perlu bakar lama sangat sebab fillingnya dah sedia masak...agak2 kulitnya tu nampak 
                dah golden cantik...terus boleh angkat...
              #Cik Nad bakar pada suhu 190 darjah utk 25 minit...
              #Puff pastry jenama Kawan ni memang Cik Nad highly recomended...especially utk
                beginner...


Selamat mencuba yer korang....
Sedap buat minum petang ni...:)



1 comment:

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015