FOLLOW

24 November 2016

Senangnya nak bersihkan rumah bersama MAIDEASY

Assalamualaikum...
Hai korang😄


Korang tau tak.. Cik Nad ni sebenarnya dah 13 tahun menyandang jawatan full time housewife..
Errr atau lebih tepat 'modern housewife'  (urban sikit bunyinya tu kannn😎)
Alhamdulillah, anak pun dah 3 orang..


Bila jadi full time housewife ni ..

Kita lah emak..
Kita lah cikgu..
Kita lah baby sitter..
Kita lah doktor..
Kita lah driver..
Kita lah tukang masak..
Kita lah tukang cuci..
Semua-semua lah kita...Package all in one!
Betul tak???





Tak cukup dengan tu kadang-kadang dapat extra job lagi..
kita lah carpenter..kita lah plumber..

Pastu ada hati pulak nak jadi blogger lagiiii...kah!kah!kah!👅

Kadang-kadang tu...
STRESS tau tak...STRESS!

Bila tak terkejar nak manage urusan mengemas ni, serba tak kena jadinya..
Tak tenteram jiwa raga..

Macam mana nak tangani masalah kerja melebihi had yang tak sudah-sudah ni???
Okehhh..Cik Nad ada solution nya :)

Hidup di zaman serba canggih ni, kita perlu bijak menggunakan segala opportunity yang ada..
Zaman sekarang ni segalanya dah mudah..
Apa kata sesekali kita gunakan khidmat part time maid untuk membersihkan rumah?
Bukan saja untuk full time housewife macam Cik Nad ni..
Malahan Cik Nad yakin mommy mommy yang berkerja lebih-lebih lagi memerlukan khidmat part time maid ni..betul tak???

Nak ambil full time maid tinggal dengan kita dah macam-macam kes sekarang ni...
Harga pun dah bukan main tinggi lagi..
Mahal kan gaji bibik sekarang??
Kalau kita sendiri yang nak settlekan kerja-kerja rumah ni pulak..
Kadang tu sampai terkejar-kejar...tak sempat!
Daripada nak stress meroyan sensorang tengok rumah bersepah..
Elok sangat lah sesekali kita gunakan khidmat part time maid..
Seminggu sekali ke..
Dua minggu sekali ke..
Sebulan sekali ke..
Terpulanglah ikut keadaan rumah masing-masing..
Tujuannya untuk all out..kasi settle mana-mana yang tertunggak tu..
Barulah hidup kita lebih tenteram gitew...hahaha


Now Cik Nad nak suggest kat korang sebuah agensi part time maid yang sangat bagus..

Maideasy




Highly recomended!
Yang bestnya pasal Maideasy ni, pekerja diaorang 100% warga tempatan, takder foreign workers..
Kerja diaorang pulak memang tip top!


Jenis perkhidmatan yang Maideasy sediakan ialah :

  • Basic Home Cleaning Service
  • Move In / Move Out Service
  • Carpet Cleaning Service
  • Interior Painting Service

Cik Nad pilih Basic Home Cleaning Service untuk membantu kerja-kerja rumah yang tertunggak..
Sangat membantu hokeyyy😉
Satu sesi selama 4 jam dengan harga RM84.80 (termasuk 6% gst)..

Perkhidmatan Maideasy ni ada 2 sesi untuk kita pilih..
9am - 1pm  &  2pm - 6pm..

Cara nak dapatkan khidmat Maideasy senang jer..
Kita cuma perlu booking online di :

www.maideasy.my





Pilih jenis perkhidmatan yang kita nak..
Isi form yang disediakan..
Dah tentulah diaorang nak details kita especially alamat rumah kan..
Takder alamat cemana dia nak datang!
Bayaran pulak kita boleh pilih nak bayar online atau bayar by hand pada cleaner nanti..

Dah settle tu, sehari sebelum datang pihak Maideasy akan call atau sms kita untuk double confirm booking yang kita buat tu..
Kita jugak akan diberitahu nama cleaner yang akan datang dan pukul berapa..
Pastu Cik Nad terima pulak sms dari pihak Maideasy..
Ingatkan kita supaya jangan lupa prepare segala tools untuk kerja bersihkan rumah seperti vacuum, mop, kain lap, sabun cuci dan sebagainya..(pihak maideasy tidak menyediakan peralatan mencuci ya)

Peerghhh..proper giler service Maideasy ni!

Paling best, cleaner sampai ON TIME..
Bab ni Cik Nad paling suka..
Sebelum ni pernah ada pengalaman dengan agensi lain..
Janji pukul 9 pagi..9.30 kita call, on the way katanya!
Sakit hati betul!!!







Memang puas hati dengan kerja cleaner Maideasy ni tau..
Satu rumah dibersihkan..
Vacuum, mop lantai, lap tingkap, cuci toilet, lap kipas, lap grill..
Wahhhh..berkilat rumah hakak tau!
Memang 'all out'
Kalau korang ada special request nak minta diaorang iron ker, bersihkan dalam cabinet ker..
Pun boleyyy...




Ha! ni ada satu lagi berita gembira untuk korang yang nak khidmat part time maid sebelah malam..
Kalau yang berkerja tu mesti prefer nak kemas rumah sebelah malam kannn..
Maideasy ada jugak servis pukul 8 malah hingga 10 malam dengan bayaran RM50..


Dah tu, mak mak sekelian..
Korang tunggu apa lagi?
Laju-laju la hubungi MAIDEASY 😍


WEBSITE :


FACEBOOK :
Maideasy


INSTAGRAM :
@maideasy.my





16 November 2016

..DAN BILA ANAK LELAKI MINAT MEMASAK..



Hi..
Assalamualaikum😘...

Hari ni Cik Nad nak cerita perihal hobi anak teruna saya, Shahaiqal Hakimi, 12 tahun...

"My hobby is cooking" - Haiqal

Pelik ker kalau budak lelaki seusia Haiqal  minat memasak?😒
Bagi Cik Nad itu normal..takder masalah!
Zaman sekarang  ramai lelaki yang pandai memasak, suka memasak, malahan ada yang memilih memasak sebagai profesion..
Takder apa yang pelik..

So sebagai ibu, Cik Nad happy sebenarnya dengan hobi anak bujang ku ini..
Sejenis hobi yang bermanfaat, Insyaallah..
Daripada masa lapang dihabiskan dengan sia-sia, elok juga dia explore bidang yang dia minat ni.

Sebenarnya dari kecil lagi Haiqal dah tunjukkan minat memasak..
Dia suka tolong mama kat dapur..
Kalau minta dia tolong potong sayur ke..laju jer dia datang!😆
Masa dia 6 tahun lagi dia dah sibuk mintak nak tolong mama goreng ayam, goreng ikan..
Tapi Cik Nad tak berani nak bagi..
Risau kannn..minyak panas tu, bahaya jugak kottt..
So Cik Nad benarkan dia tolong sikit-sikit jer..
Buat benda yang sesuai dengan umur dia.


Gambar atas ni masa Haiqal 8 tahun..
Tinggi sikit jer dia dari kuali tu..hahaha..😅
Tengah tolong mama goreng cucoq udang!

Dulu dia tolong gitu-gitu jer..
Tapi yang betul-betul dia mula mengganas dengan hobi memasak ni sejak dia habis UPSR..
Kononnya isi masa lapang lepas habis exam la tu..
Hahaha..suka hati ko la nak!
Dia suka layan Dapur Bujang..
Seronok sungguh dia melayan celoteh si Fendi tu..
Statement dia yang paling tak boleh blah :
"Haiqal rasa Fendi tu lagi terer masak dari mama la" 😵😵

HELLOOO HAIQAL!!!!

Kau jangan cari pasal dengan mama yer..
Ko belum kenal siapa mama ko yang sebenarnya!
                             😝




                                   


💓BONDING 
Sejujurnya, Cik Nad happy bila Haiqal minat memasak ni..
Sebabnya secara tak langsung Haiqal & mama sedang berkongsi hobi..
Sweet kannn💕😉
Maka tercipta lah extra bonding antara Haiqal & mama..
Sesuatu yang sangat menyenangkan..

Kami sama-sama layan Dapur Bujang..
Sama-sama cari resepi untuk dicuba..
Sama-sama ke supermarket cari barang..
Sama-sama masak..
Sama-sama makan...

Haaa! best ker best??

Cik Nad cukup risau kalau anak-anak semakin besar semakin menjauhkan diri dari parents..
Biasa kan kita dengar cerita-cerita camtu...
Semakin meningkat remaja, ada anak yang mula cenderung memilih kawan berbanding keluarga..
Tak salah nak berkawan..mama tak halang pun..
Cuma sebolehnya mama nak jadi bff dengan anak-anak mama sampai bila-bila..
Dengan berkongsi minat yang sama, kami jadi semakin rapat, Alhamdulillah.


💪MENINGKATKAN SELF ESTEEM ANAK
Cik Nad percaya sebagai ibu, kita adalah penyumbang self esteem yang paling hebat terhadap anak..
Ibaratnya kita ada kuasa veto untuk meningkatkan keyakinan diri anak-anak..
Salah satu cara terbaik ialah menyokong perkara-perkara positif yang anak minat..

Itu lah sebabnya Cik Nad menggalakkan hobi Haiqal ni..
Kita support dia..
Dengar setiap cerita dia..
Cuba jawab soalan-soalan dia..(kadang-kadang geram jugak sebab banyak sangat tanya!)
Puji hasil masakan dia..
Apa-apa sajalah..asalkan boleh buat dia jadi positif..
Ataupun biar dia rasa dirinya 'valueable'..
Yang penting try to avoid cakap benda-benda negatif yang boleh buat dia jadi down..
Contonya cam "ehhh apa lah minat masak! macam pompuan..dah takde hobi lain ke nak buat?"
Sangat-sangat negatif ye ayat tu...chooiiii!

Mengenali Haiqal ni..(mestilah aku kenal, anak aku kan!)
Dia seorang yang pendiam..pemalu pun ye jugak..
Kurang keyakinan diri???
Ermmm ada jugak...
So, Cik Nad nak gunakan peluang ni untuk tingkatkan self esteem dia..Yesss!
Sebagai ibu, kita kena bijak rebut peluang..

Beberapa hari lepas, Cik Nad ada share di Facebook cerita Haiqal buat burger bakar..
Klik SINI
Terima kasih banyak pada korang yang like dan komen..
Bila tunjuk kat Haiqal, dia happy sangat..meleret senyum!
Pastu siap request nak buat video dia memasak pulak lepas ni..
Nak buat video???
Haa! tu ada unsur-unsur keyakinan diri dah mula terbit tu..Hahaha
Cik Nad yakin benda-benda begini akan dapat meningkatkan self esteem Haiqal..
Insyaallah.

All the best Haiqal..
Mama sentiasa doakan yang terbaik untuk Haiqal😗








11 October 2016

SUSUNATUR ALMARI ANAK PEREMPUAN.

Assalamualaikum...
Hai korang!

Hari ni Cik Nad nak share susunatur almari budak Syamim..
Sebenarnya dalam bilik tidur Syamim dah siap ada built in wardrobe..
Tapi mak dia sesuka hati dah jadikan sebahagian besar wardrobe tu tempat simpan tuala, cadar, kain telekung dan yang seangkatan dengannya..hehe...
Tudung-tudung mak pun bergantung kat dalam wardrobe Syamim jugakkk..
Handbag mak pun tumpang situ jugakkk..
Sudahnya Syamim dapat sebahagian kecil area dalam wardrobe tu untuk barang-barang dia sendiri..
Huhh..kejam kan!

Selepas wujud sedikit keinsafan dalam sanubari mak..
Maka baru-baru ni mak belikan Syamim almari baru..:)))
Beli yang kecik comey jer..
Besar-besar kang tak muat nak masuk bilik tidur dia pulak sebab dah sedia ada seketul built in wardrobe tu kan..

Nak membeli almari pun drama jugak tuuu..
Cik Nad ni teringin la nak yang pink-pink..
Tak pun yang princess ker..barbie ker..
Yer la, seorang ni jer la anak pompuan mak khennn..
Tapiiii...
Anak bertuah tu tak nak!!!
Dia siap request nak almari boboiboy...
Ehhh..apahal pulak boboiboy???
Adoiiii...

Pujuk punya pujuk..
Memang jenis tak makan pujuk..
Ok, Fineeee!!!

Finally Cik Nad beli yang kosong jer..
Takder princess..takder barbie..and semestinya no boboiboy!!
Cari yang warna putih mulanya..
Tapi yang putih design dalamnya Cik Nad tak berkenan pulak..
So last sekali pikir-pikir ambik seketul yang colour hitam..




 Cik Nad suka partition kat dalamnya tu..
Kemas untuk kita nak atur barang..



 Dannn..
Ini kejadian selepas susunatur dilakukan..
Cik Nad masukkan dalam almari ni barang-barang yang Syamim guna hari-hari..
Senang untuk dia organised sendiri barang-barang dia..



 Untuk baju-baju harian Cik Nad atur macam ni..
senang untuk anak dara tu SIMPAN DAN AMBIL SENDIRI baju dia..
Ye laa dah besar kannn..
Kena belajar buat sendiri lah..
So, Cik Nad rasa cara ni sangat praktikal untuk dia..
Cik Nad ajar dia baju yang baru lipat susun dari belakang..
Yang nak dipakai ambik dari depan..
Buat sistem gitu..Kalau tidak hari-hari pun dia ambik baju yang sama nak pakai..haha..
Cara susun menegak camni paling sesuai sebab kita nampak semua baju yang ada...
Baju yang nak pakai jalan-jalan Cik Nad gantung kat hanger bahagian atas tu jer..



Untuk empat ruang berkotak bahagian bawah tu pulak..
Cik Nad prefer untuk gunakan bakul plastik putih ni..
Simpan situ barang-barang yang Syamim selalu guna..
Faveret toys dia..dan buku-buku cerita yang dia suka baca..
Senang untuk dia ambil dan simpan semula..
Taknak banyak sangat barang kat sini..kang serabut!





 Ini pulak kat bahagian dalam pintu almari..
Kita gunakan sepenuhnya ruang yang ada yer..hehee..
Comel dan sangat berguna hanging storage bin cenggini..
Bekas yang bawah sekali tu Cik Nad letak sikat..
(letak sikat paling bawah supaya senang Syamim nak capai)
Kedua dari bawah simpan stoking..
Seterusnya simpan segala hairband dia..
Yang atas sekali tu Cik Nad simpan aksesori-aksesori anak dara tu..
gelang tangan, rantai manik-manik, klip rambut dll..
Yang atas sekali tu kiranya benda-benda yang dia jarang guna pun..
Mak dia yang kena pilihkan kalu dia nak pakai pun..
Maka eloklah dok tergantung paling atas barang-barang tu..

Meh nak tunjuk sikit cemana nak gantung storage bin tu..
Alaaa Cik Nad tau  ko pun reti nak gantung benda alah ni..
Saja la hakak nak tunjuk jugak..
Ko tengok jer la!!


 Mula-mula lekatkan hanging hook..pilih la yang comel-comel sikit..hehe..tapi yang penting kena make sure hook tu boleh tampung benda yang berat sikit..jangan la beli yang murah sangat.. nanti tak kukuh, senang tanggal..selalunya kat belakang hook ni dia akan mention boleh tampung berat berapa..Yang ni kalau tak silap Cik Nad 500gm kottt..Tapi idok ler hakak humban barang 500gm ke dalam setiap satu storage bin tu..kang roboh pintu lemari tu tak pasal..mencari namanya tuh!!!


 Gituuu!






22 September 2016

Resepi ; KARI IKAN SPECIAL (Tanpa santan)

Hello..hai korang!

Hari ni Cik Nad nak share resepi Kari Ikan Special..
Resepi ni merupakan salah satu menu feveret family Cik Nad..
Sebenarnya resepi kari ikan ni ada pelbagai versi..
Lain orang lain caranya, kannn...
Yang Cik Nad nak share ni kiranya versi Cik Nad sendiri..
Antara kelainan kari ikan Cik Nad ialah ikannya digoreng terlebih dahulu..
Cik Nad jugak tak menggunakan santan..
So yang tengah berdiet tu boleh lah makan tanpa rasa berdosa..
:):):)
Rasanya???
Insyaallah sedapppp...:)
Jom kita jenguk resepinya...




okeyyyy
Kita move on ke bahan-bahan...



BAHAN-BAHAN ;

2 EKOR IKAN BAWAL HITAM SIAP DIGORENG 
* nak guna ikan lain pun boleh. Gaul dengan garam kunyit dan goreng jangan terlalu garing *
1 SUDU KECIL HALBA CAMPUR
SEINCI HALIA DIHIRIS NIPIS
4 ULAS BAWANG PUTIH
2 BIJI BAWANG BESAR
SEBATANG SERAI DIKETUK
SETENGAH BIJI TOMATO DIPOTONG DADU
1 BIJI TOMATO DIBELAH 4
1 BIJI CILI HIJAU
1 BIJI CILI MERAH
1 BIJI TERUNG DIPOTONG 4 ATAU 6
5-6 BIJI KACANG BENDI
5 SUDU BESAR REMPAH KARI IKAN
1 SUDU BESAR REMPAH KURMA
1 SUDU KECIL SERBUK CILI
GARAM SECUKUP RASA
AIR ASAM JAWA SECUKUPNYA



CARA-CARANYA ;

1) Panaskan minyak secukupnya. Tumis halba campur, bawang besar, bawang putih, halia, tomato yang dipotong dadu dan serai. Tumis hingga semua bahan jadi layu dan naik baunya.

2) Masukkan 2 cawan air putih. 

3) Kemudian masukkan rempah kari ikan, rempah kurma dan serbuk cili. 

4) Kacau sebati dan biar hingga pecah minyak.

5) Masukkan pula air asam jawa. Jika terlalu pekat, tambah sedikit lagi air.

6) Seterusnya masukkan kacang bendi,terung dan tomato yang dibelah 4. Tambahkan garam secukup rasa.

7) Biar kari menggelegak sedikit.

8) Seterusnya bolehlah masukkan ikan bawal goreng tadi. Kacau rata biar ikan sebati dengan kuahnya. (Ni lah namanya ikan di laut, asam di darat, di dalam kuali bertemu jua! hehehe)

9) Finally patah-patahkan cili merah dan cili hijau ke dalam kari kita. Perasakan secukupnya dan bolehlah dihidangkan.









26 January 2016

KISAH "KAK ANDAM" TERLAMPAU...



Baru-baru ni kan Cik Nad ada citer pasal majlis pertunangan adik Cik Nad, Nurul..
Ingat tak? kalau tak ingat klik sini


Biasalah kannn kalau dah nak buat majlis pertunangan haruslah nak makeup-makeup pengantin yer dokkk..Cik Nad  awal-awal lagi dah surrender kalau bab nak makeup orang ni..muka iols sendiri pun tak reti nak touch up inikan pula makeupkan pengantin..memang tak la! Kalau dolu-dolu masa zaman muda mudi hakak reti la jugak main dengan alat-alat makeup ni..tapi sekarang hakak dah insappp..*phuiii*...kahkahkah...
Tapi series la, dah lama iols tak bermakeup, lipstick pun ada 2 batang jer beli tahun lepas kottt..
Adik Cik Nad, Hanim tu terer la jugak makeup, tapi dia pulak ada anak kecik..bila anak dia nak besar pun tak tau..asal besar jer, muncul lagi yang kecik..yang kecik tu besar sikit..keluar lagi yang kecik!!! Hahaha..ok, tak kelakar!


So untuk menyelamatkan keadaan yang sediakala selamat, Nurul laju-laju dah deal dengan seorang 'kak andam' dari Pulau Pinang..Yeahhhh!!!
(sebenarnya aku tau Nurul pun memang cuak nak serah muka dia kat kakak-kakak dia)
:):):)
Dengan tu kami ingatkan dah settle la satu bab...


TAPI...


Kusangkakan hujan hingga ke petang, rupanya panas di tengahhari..
ehhh..silap..silap!!!
Kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahhari..

Sekali kak andam tu dah buat taik..
Adoiyaiiii...orang Penang kata dok buat leceyyyyy...


Ceritanya camni...hmmm sebelum tu Cik Nad rasa elok tak payah dedahkan nama kak andam ni yer..bukan apa, kita faham dia berbisnes..taknak la sampai kacau periuk nasik dia pulak..cukuplah perkongsian ni untuk kita ambil pengajaran mana yang patut..okehhh???


Haaa berbalik pada cerita tadi..majlis pertunangan Nurul start pukul 12 tengahhari..so, si pengantin perempuan ni dengan machonya  deal dengan kak andam suruh dia datang pukul 10.30 pagi..dah bagi alamat..dah habaq tarikh..dan kak andam tu pon dah setuju..kira settle la..ok fine!


Malam sebelum majlis pertunangan tu lagi sekali Nurul ingatkan kak andam..dan kak andam pun kata ok..
korang boleh agak tak apa yang akan  terjadi???
Hehehehe...
Tiba hari yang ditunggu-tunggu, kami sekeluarga memang bizi la start dari pagi lagi..yang tak bizi pun acah-acah bizi jugak..mana nak kemas dewan, susun hantaran, tunggu catering..tapi yang paling ketara ialah masing-masing dok sibuk melawa..haha..5 beradik pompuan weiii..sesak semua beratur depan cermin nak lilit tudung..berdiri paling depan hadap cermin ialah mak aku!!! Kahkahkah..takper, relax arrr mak Cik Nad bukannya baca pun blog nih..:)


Sedar-sedar jam dah pukul 11 pagi..baru aku teringat, kak andam tak datang lagi!!!
Tengok-tengok Nurul dok terpacak dengan muka pucat lesi..ketaq kottt minah tu..haruslah kan..rupanya dia dah berkali-kali mesej kak andam..kak andam kata dia on the way..eiiii series Cik Nad tak suka janji dengan orang yang tepati waktu..sakit ati kottt..
Tunggu punya tunggu dah pukul 11.30..bayang kak andam pun tak nampak..
Ini boleh menimbulkan ammarah!!!
Gila ko..majlis nak start kul 12...11.30 dia tak sampai lagi..
Last-last aku suruh Nurul desak dia..tanya bebetul dia ada kat mana sekarang..tak payah nak on the way sangat! bukannya dia mai dari KL pon...Akhirnya kak andam bagi jawapan yang sangat besttt..
Time tuuu masa pukul 11.30 pagi dia sedang berada di depan gereja Bukuit Mertajam..dan kat situ tengah jam teruk!!!


WHAT???


Korang tau tak dari gereja Bukit Mertajam tu nak ke rumah mak Cik Nad ambil masa setengah jam kalau jalan clear..tu kalau jalan clear tau..kalau dok hadap jam teruk camni bila yang dia nak sampai??? Nanti nak cross penang bridge kompom jam lagi cuti-cuti ni..Adoiiii awat la hang camni kak andam oiiii...
Takkk..yang Cik Nad tak pahamnya..hari tu 26 December, sehari selepas krismas..ko tak boleh pikir ker, mestilah jam area-area gereja ni semua..tambah pulak gereja Bukit Mertajam tu ialah gereja besar Pulau Pinang..awat ceq pi lalu jalan tu kak andam oiii...hang tak boleh pikiaq jalan alternatif lain kaaa??? kalau dah takdak jalan lain pun, hang kena la keluaq rumah awai-awai..lepas subuh nak keluaq pon takpa..sebab hang dah janji dengan orang..amanah ni tau...ker hang pi makeup paderi kat gereja tu..haihhhh!!!


Yang tu satu hal..ada satu lagi yang paling tak boleh blah..


Kak andam tu kata kat Nurul suruh postpone majlis tu ke pukul 2..
Amboiiii...amboiiii...amboiiii...
Dia siap cakap ni first time orang mintak dia makeupkan pukul 10.30 pagi..konon dia tak pernah dengar orang buat majlis bertunang kul 12 tengahhari..
Apa kata kau???
Sorry to say, tapi ni dah kira kuang hajaqqq...sewel ker hapa minah ni? Majlis orang, soka ati la nak buat kul berapa pun..kalau tak boleh makeup, awal-awal lagi cakaplah tak boleh..
Bukannya kami paksa hang, acu pisau kat leher suruh makeup jugak-jugak ker hapa!
Yang hang pi mengaku kata boleh tu pasaipa? Annoying betoi laaaa...
Aku terus suruh Nurul cakap dengan dia tak payah datang terus..lantak la hang on the way ker.. in the way ker..masa ada lagi setengah jam jer..tak payah dok buang karen melayan kak andam terlampau tu..Apapun memang tak profesional la tindakan kak andam ni!


Haaaa masa tinggal lagi setengah jam!!!
Siapa pulak nak makeupkan budak nurul ni???
Alalalalala...
Korang suspen tak???
Tengah kami semak-semak otak tu..nasib baik muncul wonder pets datang membantu..
Lega!!! Alhamdulillah, muncul tiga dara tepat pada masanya...
Nurul nyer best friends sampai..yeayyyy..
Tunggu apa lageyyy..terus serah tugas makeupkan pengantin pada diaorang bertiga...
Terima kasih yer adik-adik...nasib baik hangpa ada..kalau tidak dah sah-sah hakak akan jahanamkan muka Nurul dengan tangan hakak yang keras kejung ni..


Adik-adik..kakak serahkan muka Nurul kat hangpa..buatlah lagu mana hangpa suka pun.. kami redho! Tak sia-sia Nurul berkawan baik dengan wonder pets bertiga ni..hahaha..hangpa memang terbaik la!


Masa bila yang hangpa beratoq ambik gambaq ni pun tak tau..awat tak ajak hakak sekali?
:)
Ok apa wonder pets ni makeup..dah cantik pun..berseri-seri..
Huhhh..kirim salam jer la kat kak andam terlampau tu! *mata pandang atas*

Dah sampai dewan, Hanim touch up sikit..

Alhamdulillah, akhirnya semua berjalan lancar walaupun kak andam berpotensi untuk membuat onar pada mulanya..


Ucapan ringkas untuk Kak Andam :

Salam dik..
Pertamanya Cik Nad doakan adik berjaya dalam bisnes yang adik ceburi ni..
Cik Nad tau adik berpotensi untuk terus maju ke hadapan..
Tapi sejujurnya Cik Nad rasa masih banyak yang perlu adik pelajari..
Paling penting cara berkomunikasi dengan pelanggan..:)
Awak berbisnes dikkk..kena fikir panjang sebelum bercakap..
Jadikanlah ini satu pengajaran..
Entry ni bukan untuk jatuhkan awak yer..(sebab tu Cik Nad tak mention nama)
Semoga adik tak akan ulangi kesalahan ni lagi..
Ingat, bila dah berjanji dengan pelanggan itu dah dikira amanah...
Jangan sulitkan urusan orang, Insyaallah urusan kita juga akan dipermudahkan..
Lastly, kalau dah terbuat salah...ringankanlah mulut tu untuk meminta maaf..:)

All the best!!!


Sekadar gambar hiasan...tiada kena mengena dengan cerita kak andam..haha











18 January 2016

RESEPI MUDAH BENGKANG BERAS ; SEDAP BAQ HANGGG!

Bengkang Beras.


Korang suka tak makan kuih-kuih pesen lama ni???
Eiiii Cik Nad suka giler...memang feveret! Kuih moden pun suka jugak...semua benda pun aku bedal sebanarnya..tapi paling win kuih-kuih pesen lama ni la..
Masalahnya dengan kuih-kuih "orang tua" ni ialah nak sediakannya tu agak rumit..selalunya kuih moden lebih senang nak buat..kan??? Orang dolu-dolu ni semua rajin-rajin agaknya yer..sanggup duduk lalma-lama kat dapur..buat kerja semua sangatlah tertib dan berseni..diaorang tak kisah pun seharian duduk di dapur..tapi yer la kan..dolu-dolu mana ada internet..ngehhh..ngehhh...so diaorang takder la gila nak layan fb ker..ig ker..hahaha...
Kalau macam Cik Nad ni..memang mintak mahap la nak berlama-lamaan di dapur..masak semua jenis zasssss..sepantas kilat! Lagi cepat habis masak, lagi bagussss..
Saiya ta kuad...:):):)


Tapi kannn...
resepi yang Cik Nad nak share ni memang terrrsangaatttt senanggg..
semudah 123 baq hang!!!
Budak tadika pon boleh buat..*ok, tu tipu*
Tapi series senang giler nak buat bengkang beras ni..
Errr korang panggil bingka ker? kannn??
Orang utara panggil bengkang..hehe..
sama jer la bengkang dengan bingka ni tapinya..
perkataan seerti kottt!


Sepatutnya kalau betul-betul nak ikut cara tradisional nak kena kisar beras untuk buat bengkang beras ni..tapi hakak tukar lah sikit..kita guna tepung beras jer..kan aku dah kata..saiya ta kuad..
Bahahaha...
janji bengkang menjadi elok dan rasanya pun kompom tiptop!
leceh la nak blend beras semua ni..kang tak cukup masa nak layan fb pulak..kahkahkah..amboiii sangat perangai tu!

Oklah..tanpa membuang masa..
Cik Nad persembahkan..
Jeng..jeng..jengggg...

Resepi Bengkang Beras..



BAHAN-BAHAN :
1500ml SANTAN (dari 2 bijik kelapa) @ Cik Nad guna santan kotak 1000ml + 500ml air
250gm GULA PASIR
250gm TEPUNG BERAS
50 gm TEPUNG JAGUNG
1/2 sudu teh ESEN VANILA
1 sudu teh GARAM

*Loyang 8"


Ni la pun bahan-bahannya..sikit jer bahan..senang!
Tapi Cik Nad nak ingatkan korang..kalau korang spesis pemalas sama cam Cik Nad yang nak guna santan kotak, please make sure korang guna jenama KARA yer..so far Cik Nad buat kuih guna KARA memang jadi elok..cun! Pernah sekali Cik Nad buat guna santan kotak jenama lain, tak jadi ko..lembikkk, tak boleh nak potong jadinya..dah la masa buat tu mak mertua datang rumah..choiiii..rasa nak pakai helmet full face jer tau! baru nak eksyen sikit konon terer buat kuih bengkang ni..dahhh..tetiba tak menjadi pulakkk..cisss kek betol!
So, make sure yer sila guna santan jenama KARA..
**KARA, sila buat tajaan kat Blog Cik Nad..dah buat promosi free ni**
Hahaha..
Tepung beras pulak, seeloknya guna cap TERATAI..

Nak buatnya senang jer..

STEP 1:
Campurkan kesemua bahan dan kacau hingga sebati.




STEP 2 :
Tapiskan adunan ke dalam periuk. Kacau diatas api yang slow hingga adunan menjadi agak pekat.




STEP 3 :
Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dioles  minyak. Kemudian bolehlah dibakar.
Cik Nad bakar selama 1 jam dengan suhu 230..
Terpulang lah yer, ikut kesesuaian oven masing-masing.




Dah siap masak tu, tunggu sejuk baru boleh potong tau..bawak bersabar sket..jangan gelogoh!
Seeloknya bakar biar garing sikit bahagian atas tu..baru ada uummphhh..gitchu..:)

Ok..selamat mencuba..
Jangan lupa tau..
santan KARA & tepung beras TERATAI..
Insyaallah..mesti menjadi!

:):):):):)

13 January 2016

SEKITAR MAJLIS PERTUNANGAN NURUL ZAKIAH & MOHD ARIFF



Sebenarnya tahun 2016 ni merupakan tahun penambahan ahli keluarga untuk family kami..
Cik Nad nak dapat 2 orang adik ipaq serentak oiiii...
Iyaa..lump sump 2 orang sekaligus..kira pakai borong la kott..kahkahkah..
Insyaallah kalau takder aral lepas aidilfitri nanti adik Cik Nad yang ke 3 & 4 akan kahwin serentak..
Insyaallah..
Korang tolong doakan semuanya berjalan lancar yer..:)


Entry kali ni Cik Nad nak citer sekitar pertunangan adik Cik Nad, Nurul Zakiah..
Yang seorang lagi tu, Insyaallah 7 Feb ni baru nak bertunang..
So, kita citer pertunangan Nurul dulu lah..
Ni adik Cik Nad yang ke 4..
Sebenarnya majlis pertunangan Nurul telah berlangsung pada 26 Dec 2015..
(Sekarang baru sempat nak update..hehee)
Ehhh.. korang setuju tak kalau Cik Nad kata family yang ada anak pompuan ramai ni meriah dia lain macam bila buat kendura-kendara..
Setuju tak???
Hahaha..
well..pompuan kannn..mestilah havoc dia lain macam sikit!
camtulah kami ni..kami 6 jahanam  beradik ..seorang jer lelaki..5 lagi pompuan..
LIMA POMPUAN  gila  ko..cer bayangkan! 
Macam-macam perangai..macam-macam peel..
Tak payah tunggu majlis perkahwinan..nak buat birthday kecil-kecilan pun kompom riuh rendah..
Tapi memang best la kannn..meriah giler kottt..bila dah berkumpul tu bisingnya ya hampuunnn..
sampaikan tenggelam suara mak pak aku..sekejap-sekejap kena check mak pak ada tak..takut senyap-senyap diaorang lari dari rumah ker hapa sebab tak tahan nak hadap peel anak cucu...

---___---


Sebelum majlis tu cam biasa la..kitaorang dah bincang-bincang..bahagi tugas bagai..
Ehhh..cam over pulak ayat 'bahagi tugas' tu..padahal majlis kecil-kecilan jer pon..Hahaha..
**sukaati aku la nak tulis apa pun**jeling sket!
okehhh..jom kita merewang..
Apa yang penting?
Kerjasama!
Kami wonderpets datang membantu..
Hahaha...


Yang ni adik aku Amirah..still single and available
Ni lah dianya orang kuat di belakang tabir..
Paling kreatif dan paling kuat merapu dalam family..
Makhluk ni la yang membereskan hal ehwal hantaran..opkos dengan kerjasama kak long la khennn..
mihmihmih..
kerja nak dapat kredit jer haku nih!
Kami gi sopim barang nak gubah hantaran kat Mydin BJ jer..ok gak situ..banyak pilihan..
Asalnya tema kami turqoise..tapi bila pompuan-pompuan gila yang pi beli barang hantaran ni..tetiba time tu jugak tergedik nak tukar tema..dah jadi biru hijau pulak..
Whateverrrrr!!!..mata jeling ke atas!


Balik rumah jer terus buat kerja-kerja menggubah..tapi sambil buat tu sambil kami kena marah dengan mak..sebab kononnya carpet dia rosak! hahaha..thats my mazer..:)
Even simple jer, tapi sweet kannn?? kannn??
Ok la tuuu..homeiii kannn..
Siapa kata tak cantik... jaga ko!!!
Sebenarnya hantaran yang nak kena gubah-gubah melipat-lipat tu kami mintak tolong mak sedara buatkan..dia memang otai..tima kasih la mami, sudi tolong kami..:)
Aku rasa ada jer ambik gambar gubahan tu semua..tapi sekarang ni takder pulak..dah terdelete ker hapa ntah..takder rezeki nak show off  share kat sini...:)



Kat atas ni gambar merewang kitaorang..haha..merewang la sangat..gambar yang first tu adik aku Hanim..gigih dia sensorang dok potong daun pandan nak buat bunga rampai..tak meriah kenduri kalau takder bunga rampai katanya..mak-mak sungguh hang hanim oiii..:)
Pic sebelah tu si bongsu kami, Mastura..yang ni makhluk paling pendiam antara kami..
Yang paling zirafah pun dia jugakkk...paling bongsu tapi dia yang paling tinggi!


Dah habis citer merewang kat rumah, jom kita pi dewan pulak..


Jemputan tak ramai pun..yer la, majlis bertunang jer pun kan..tapi sengaja buat kat dewan..selesa sikit tetamu yang datang..Maka malam sebelumnya tu kami gi la makeup2 sikit dewan tu..dewan kocik jer..sonong kojo kami..Bahahaha..
Paling seronok time ni ialah budak-budak tu..
Kemain sibuk diaorang..konon bizi laaa dapat tugas susun2 kerusi tu..


Ni lah orang kuat yang selesaikan kerja-kerja kat dewan..:)


Kami buat jugak mini pelamin..buat sendiri taw!!!
 Tolong respek sikit yer..*libas selendang*
Sila abaikan pic yang last tu..biasalah, dalam orang dok sibuk-sibuk buat kerja, mesti ada seekoq dua yang nak buat perangai sewel selfie-wefie ni kannn..dah la dua2 muka sememeh! hahaha..


Para zirapah sedang menggantung back ground pelamin..yang renek-renek pulak berdiri kat depan sambil sibuk bagi arahan itu ini..mujur takdak yang pengsan kena baling kerusi..

*
*
*
*

FINALLY...
Jeng..jenggg..jenggg...


*
*
*
*



Cantik tak???
Hasil kerjasama kami adik-beradik...(err termasuk 2 menantu & cucusss)
Berani siapa nak kata tak cantik..
Aku sumpah jadi batu!
Ehhh kamon la..we all buat sendiri tau..ok sangat la niii..
apa punya perangai ntah..nak paksa semua org kata cantik


Kak Long rasmikan dulu..ngeheee..
buruk bebenor perangai!


Ok..ok..ni pengantin yang betulnya..
Si cantik manis Nurul Zakiah Abdul Wahab..


Nurul Zakiah di atas singgahsananya..
Harap ko happy yer dik dengan pelamin ni..:)

Sebenarnya mini pelamin ni surprise dari kami untuk Nurul..
Semalam masa kami merewang kat dewan Nurul tak ikut..dia sibuk diinaikan time tu kat rumah..
Nasib baik dia cool jer masa tengok pelamin ni..
dibuatnya dia terkejut beruk, terus bukak langkah silat ker hapa tak ker haru biru!
Kahkahkah..
ok2..tak kelakar pun kan!


Bersama Ayahanda & Bonda..


Sekitar majlis...



Ada dua orang photographer bertugas masa hari tu..seorang pompuan yang tudung ijau tu..seorang lagi kanak-kanak bawah umur yang perasan dewasa..ada gak la insiden bergaduh berebut camera antara mak sedara dengan anak buah..hahaha..


Cincin pertunangan..cer cari cincin tersembunyi di celahan bunga..:)


*******************

Selesai sudah majlis...

 Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..

Finally,

Selamat bertunang untuk Nurul dan pasangannya Ariff..
:)


Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015