FOLLOW

22 September 2016

Resepi ; KARI IKAN SPECIAL (Tanpa santan)

Hello..hai korang!

Hari ni Cik Nad nak share resepi Kari Ikan Special..
Resepi ni merupakan salah satu menu feveret family Cik Nad..
Sebenarnya resepi kari ikan ni ada pelbagai versi..
Lain orang lain caranya, kannn...
Yang Cik Nad nak share ni kiranya versi Cik Nad sendiri..
Antara kelainan kari ikan Cik Nad ialah ikannya digoreng terlebih dahulu..
Cik Nad jugak tak menggunakan santan..
So yang tengah berdiet tu boleh lah makan tanpa rasa berdosa..
:):):)
Rasanya???
Insyaallah sedapppp...:)
Jom kita jenguk resepinya...




okeyyyy
Kita move on ke bahan-bahan...



BAHAN-BAHAN ;

2 EKOR IKAN BAWAL HITAM SIAP DIGORENG 
* nak guna ikan lain pun boleh. Gaul dengan garam kunyit dan goreng jangan terlalu garing *
1 SUDU KECIL HALBA CAMPUR
SEINCI HALIA DIHIRIS NIPIS
4 ULAS BAWANG PUTIH
2 BIJI BAWANG BESAR
SEBATANG SERAI DIKETUK
SETENGAH BIJI TOMATO DIPOTONG DADU
1 BIJI TOMATO DIBELAH 4
1 BIJI CILI HIJAU
1 BIJI CILI MERAH
1 BIJI TERUNG DIPOTONG 4 ATAU 6
5-6 BIJI KACANG BENDI
5 SUDU BESAR REMPAH KARI IKAN
1 SUDU BESAR REMPAH KURMA
1 SUDU KECIL SERBUK CILI
GARAM SECUKUP RASA
AIR ASAM JAWA SECUKUPNYA



CARA-CARANYA ;

1) Panaskan minyak secukupnya. Tumis halba campur, bawang besar, bawang putih, halia, tomato yang dipotong dadu dan serai. Tumis hingga semua bahan jadi layu dan naik baunya.

2) Masukkan 2 cawan air putih. 

3) Kemudian masukkan rempah kari ikan, rempah kurma dan serbuk cili. 

4) Kacau sebati dan biar hingga pecah minyak.

5) Masukkan pula air asam jawa. Jika terlalu pekat, tambah sedikit lagi air.

6) Seterusnya masukkan kacang bendi,terung dan tomato yang dibelah 4. Tambahkan garam secukup rasa.

7) Biar kari menggelegak sedikit.

8) Seterusnya bolehlah masukkan ikan bawal goreng tadi. Kacau rata biar ikan sebati dengan kuahnya. (Ni lah namanya ikan di laut, asam di darat, di dalam kuali bertemu jua! hehehe)

9) Finally patah-patahkan cili merah dan cili hijau ke dalam kari kita. Perasakan secukupnya dan bolehlah dihidangkan.









26 January 2016

KISAH "KAK ANDAM" TERLAMPAU...



Baru-baru ni kan Cik Nad ada citer pasal majlis pertunangan adik Cik Nad, Nurul..
Ingat tak? kalau tak ingat klik sini


Biasalah kannn kalau dah nak buat majlis pertunangan haruslah nak makeup-makeup pengantin yer dokkk..Cik Nad  awal-awal lagi dah surrender kalau bab nak makeup orang ni..muka iols sendiri pun tak reti nak touch up inikan pula makeupkan pengantin..memang tak la! Kalau dolu-dolu masa zaman muda mudi hakak reti la jugak main dengan alat-alat makeup ni..tapi sekarang hakak dah insappp..*phuiii*...kahkahkah...
Tapi series la, dah lama iols tak bermakeup, lipstick pun ada 2 batang jer beli tahun lepas kottt..
Adik Cik Nad, Hanim tu terer la jugak makeup, tapi dia pulak ada anak kecik..bila anak dia nak besar pun tak tau..asal besar jer, muncul lagi yang kecik..yang kecik tu besar sikit..keluar lagi yang kecik!!! Hahaha..ok, tak kelakar!


So untuk menyelamatkan keadaan yang sediakala selamat, Nurul laju-laju dah deal dengan seorang 'kak andam' dari Pulau Pinang..Yeahhhh!!!
(sebenarnya aku tau Nurul pun memang cuak nak serah muka dia kat kakak-kakak dia)
:):):)
Dengan tu kami ingatkan dah settle la satu bab...


TAPI...


Kusangkakan hujan hingga ke petang, rupanya panas di tengahhari..
ehhh..silap..silap!!!
Kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahhari..

Sekali kak andam tu dah buat taik..
Adoiyaiiii...orang Penang kata dok buat leceyyyyy...


Ceritanya camni...hmmm sebelum tu Cik Nad rasa elok tak payah dedahkan nama kak andam ni yer..bukan apa, kita faham dia berbisnes..taknak la sampai kacau periuk nasik dia pulak..cukuplah perkongsian ni untuk kita ambil pengajaran mana yang patut..okehhh???


Haaa berbalik pada cerita tadi..majlis pertunangan Nurul start pukul 12 tengahhari..so, si pengantin perempuan ni dengan machonya  deal dengan kak andam suruh dia datang pukul 10.30 pagi..dah bagi alamat..dah habaq tarikh..dan kak andam tu pon dah setuju..kira settle la..ok fine!


Malam sebelum majlis pertunangan tu lagi sekali Nurul ingatkan kak andam..dan kak andam pun kata ok..
korang boleh agak tak apa yang akan  terjadi???
Hehehehe...
Tiba hari yang ditunggu-tunggu, kami sekeluarga memang bizi la start dari pagi lagi..yang tak bizi pun acah-acah bizi jugak..mana nak kemas dewan, susun hantaran, tunggu catering..tapi yang paling ketara ialah masing-masing dok sibuk melawa..haha..5 beradik pompuan weiii..sesak semua beratur depan cermin nak lilit tudung..berdiri paling depan hadap cermin ialah mak aku!!! Kahkahkah..takper, relax arrr mak Cik Nad bukannya baca pun blog nih..:)


Sedar-sedar jam dah pukul 11 pagi..baru aku teringat, kak andam tak datang lagi!!!
Tengok-tengok Nurul dok terpacak dengan muka pucat lesi..ketaq kottt minah tu..haruslah kan..rupanya dia dah berkali-kali mesej kak andam..kak andam kata dia on the way..eiiii series Cik Nad tak suka janji dengan orang yang tepati waktu..sakit ati kottt..
Tunggu punya tunggu dah pukul 11.30..bayang kak andam pun tak nampak..
Ini boleh menimbulkan ammarah!!!
Gila ko..majlis nak start kul 12...11.30 dia tak sampai lagi..
Last-last aku suruh Nurul desak dia..tanya bebetul dia ada kat mana sekarang..tak payah nak on the way sangat! bukannya dia mai dari KL pon...Akhirnya kak andam bagi jawapan yang sangat besttt..
Time tuuu masa pukul 11.30 pagi dia sedang berada di depan gereja Bukuit Mertajam..dan kat situ tengah jam teruk!!!


WHAT???


Korang tau tak dari gereja Bukit Mertajam tu nak ke rumah mak Cik Nad ambil masa setengah jam kalau jalan clear..tu kalau jalan clear tau..kalau dok hadap jam teruk camni bila yang dia nak sampai??? Nanti nak cross penang bridge kompom jam lagi cuti-cuti ni..Adoiiii awat la hang camni kak andam oiiii...
Takkk..yang Cik Nad tak pahamnya..hari tu 26 December, sehari selepas krismas..ko tak boleh pikir ker, mestilah jam area-area gereja ni semua..tambah pulak gereja Bukit Mertajam tu ialah gereja besar Pulau Pinang..awat ceq pi lalu jalan tu kak andam oiii...hang tak boleh pikiaq jalan alternatif lain kaaa??? kalau dah takdak jalan lain pun, hang kena la keluaq rumah awai-awai..lepas subuh nak keluaq pon takpa..sebab hang dah janji dengan orang..amanah ni tau...ker hang pi makeup paderi kat gereja tu..haihhhh!!!


Yang tu satu hal..ada satu lagi yang paling tak boleh blah..


Kak andam tu kata kat Nurul suruh postpone majlis tu ke pukul 2..
Amboiiii...amboiiii...amboiiii...
Dia siap cakap ni first time orang mintak dia makeupkan pukul 10.30 pagi..konon dia tak pernah dengar orang buat majlis bertunang kul 12 tengahhari..
Apa kata kau???
Sorry to say, tapi ni dah kira kuang hajaqqq...sewel ker hapa minah ni? Majlis orang, soka ati la nak buat kul berapa pun..kalau tak boleh makeup, awal-awal lagi cakaplah tak boleh..
Bukannya kami paksa hang, acu pisau kat leher suruh makeup jugak-jugak ker hapa!
Yang hang pi mengaku kata boleh tu pasaipa? Annoying betoi laaaa...
Aku terus suruh Nurul cakap dengan dia tak payah datang terus..lantak la hang on the way ker.. in the way ker..masa ada lagi setengah jam jer..tak payah dok buang karen melayan kak andam terlampau tu..Apapun memang tak profesional la tindakan kak andam ni!


Haaaa masa tinggal lagi setengah jam!!!
Siapa pulak nak makeupkan budak nurul ni???
Alalalalala...
Korang suspen tak???
Tengah kami semak-semak otak tu..nasib baik muncul wonder pets datang membantu..
Lega!!! Alhamdulillah, muncul tiga dara tepat pada masanya...
Nurul nyer best friends sampai..yeayyyy..
Tunggu apa lageyyy..terus serah tugas makeupkan pengantin pada diaorang bertiga...
Terima kasih yer adik-adik...nasib baik hangpa ada..kalau tidak dah sah-sah hakak akan jahanamkan muka Nurul dengan tangan hakak yang keras kejung ni..


Adik-adik..kakak serahkan muka Nurul kat hangpa..buatlah lagu mana hangpa suka pun.. kami redho! Tak sia-sia Nurul berkawan baik dengan wonder pets bertiga ni..hahaha..hangpa memang terbaik la!


Masa bila yang hangpa beratoq ambik gambaq ni pun tak tau..awat tak ajak hakak sekali?
:)
Ok apa wonder pets ni makeup..dah cantik pun..berseri-seri..
Huhhh..kirim salam jer la kat kak andam terlampau tu! *mata pandang atas*

Dah sampai dewan, Hanim touch up sikit..

Alhamdulillah, akhirnya semua berjalan lancar walaupun kak andam berpotensi untuk membuat onar pada mulanya..


Ucapan ringkas untuk Kak Andam :

Salam dik..
Pertamanya Cik Nad doakan adik berjaya dalam bisnes yang adik ceburi ni..
Cik Nad tau adik berpotensi untuk terus maju ke hadapan..
Tapi sejujurnya Cik Nad rasa masih banyak yang perlu adik pelajari..
Paling penting cara berkomunikasi dengan pelanggan..:)
Awak berbisnes dikkk..kena fikir panjang sebelum bercakap..
Jadikanlah ini satu pengajaran..
Entry ni bukan untuk jatuhkan awak yer..(sebab tu Cik Nad tak mention nama)
Semoga adik tak akan ulangi kesalahan ni lagi..
Ingat, bila dah berjanji dengan pelanggan itu dah dikira amanah...
Jangan sulitkan urusan orang, Insyaallah urusan kita juga akan dipermudahkan..
Lastly, kalau dah terbuat salah...ringankanlah mulut tu untuk meminta maaf..:)

All the best!!!


Sekadar gambar hiasan...tiada kena mengena dengan cerita kak andam..haha











18 January 2016

RESEPI MUDAH BENGKANG BERAS ; SEDAP BAQ HANGGG!

Bengkang Beras.


Korang suka tak makan kuih-kuih pesen lama ni???
Eiiii Cik Nad suka giler...memang feveret! Kuih moden pun suka jugak...semua benda pun aku bedal sebanarnya..tapi paling win kuih-kuih pesen lama ni la..
Masalahnya dengan kuih-kuih "orang tua" ni ialah nak sediakannya tu agak rumit..selalunya kuih moden lebih senang nak buat..kan??? Orang dolu-dolu ni semua rajin-rajin agaknya yer..sanggup duduk lalma-lama kat dapur..buat kerja semua sangatlah tertib dan berseni..diaorang tak kisah pun seharian duduk di dapur..tapi yer la kan..dolu-dolu mana ada internet..ngehhh..ngehhh...so diaorang takder la gila nak layan fb ker..ig ker..hahaha...
Kalau macam Cik Nad ni..memang mintak mahap la nak berlama-lamaan di dapur..masak semua jenis zasssss..sepantas kilat! Lagi cepat habis masak, lagi bagussss..
Saiya ta kuad...:):):)


Tapi kannn...
resepi yang Cik Nad nak share ni memang terrrsangaatttt senanggg..
semudah 123 baq hang!!!
Budak tadika pon boleh buat..*ok, tu tipu*
Tapi series senang giler nak buat bengkang beras ni..
Errr korang panggil bingka ker? kannn??
Orang utara panggil bengkang..hehe..
sama jer la bengkang dengan bingka ni tapinya..
perkataan seerti kottt!


Sepatutnya kalau betul-betul nak ikut cara tradisional nak kena kisar beras untuk buat bengkang beras ni..tapi hakak tukar lah sikit..kita guna tepung beras jer..kan aku dah kata..saiya ta kuad..
Bahahaha...
janji bengkang menjadi elok dan rasanya pun kompom tiptop!
leceh la nak blend beras semua ni..kang tak cukup masa nak layan fb pulak..kahkahkah..amboiii sangat perangai tu!

Oklah..tanpa membuang masa..
Cik Nad persembahkan..
Jeng..jeng..jengggg...

Resepi Bengkang Beras..



BAHAN-BAHAN :
1500ml SANTAN (dari 2 bijik kelapa) @ Cik Nad guna santan kotak 1000ml + 500ml air
250gm GULA PASIR
250gm TEPUNG BERAS
50 gm TEPUNG JAGUNG
1/2 sudu teh ESEN VANILA
1 sudu teh GARAM

*Loyang 8"


Ni la pun bahan-bahannya..sikit jer bahan..senang!
Tapi Cik Nad nak ingatkan korang..kalau korang spesis pemalas sama cam Cik Nad yang nak guna santan kotak, please make sure korang guna jenama KARA yer..so far Cik Nad buat kuih guna KARA memang jadi elok..cun! Pernah sekali Cik Nad buat guna santan kotak jenama lain, tak jadi ko..lembikkk, tak boleh nak potong jadinya..dah la masa buat tu mak mertua datang rumah..choiiii..rasa nak pakai helmet full face jer tau! baru nak eksyen sikit konon terer buat kuih bengkang ni..dahhh..tetiba tak menjadi pulakkk..cisss kek betol!
So, make sure yer sila guna santan jenama KARA..
**KARA, sila buat tajaan kat Blog Cik Nad..dah buat promosi free ni**
Hahaha..
Tepung beras pulak, seeloknya guna cap TERATAI..

Nak buatnya senang jer..

STEP 1:
Campurkan kesemua bahan dan kacau hingga sebati.




STEP 2 :
Tapiskan adunan ke dalam periuk. Kacau diatas api yang slow hingga adunan menjadi agak pekat.




STEP 3 :
Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dioles  minyak. Kemudian bolehlah dibakar.
Cik Nad bakar selama 1 jam dengan suhu 230..
Terpulang lah yer, ikut kesesuaian oven masing-masing.




Dah siap masak tu, tunggu sejuk baru boleh potong tau..bawak bersabar sket..jangan gelogoh!
Seeloknya bakar biar garing sikit bahagian atas tu..baru ada uummphhh..gitchu..:)

Ok..selamat mencuba..
Jangan lupa tau..
santan KARA & tepung beras TERATAI..
Insyaallah..mesti menjadi!

:):):):):)

13 January 2016

SEKITAR MAJLIS PERTUNANGAN NURUL ZAKIAH & MOHD ARIFF



Sebenarnya tahun 2016 ni merupakan tahun penambahan ahli keluarga untuk family kami..
Cik Nad nak dapat 2 orang adik ipaq serentak oiiii...
Iyaa..lump sump 2 orang sekaligus..kira pakai borong la kott..kahkahkah..
Insyaallah kalau takder aral lepas aidilfitri nanti adik Cik Nad yang ke 3 & 4 akan kahwin serentak..
Insyaallah..
Korang tolong doakan semuanya berjalan lancar yer..:)


Entry kali ni Cik Nad nak citer sekitar pertunangan adik Cik Nad, Nurul Zakiah..
Yang seorang lagi tu, Insyaallah 7 Feb ni baru nak bertunang..
So, kita citer pertunangan Nurul dulu lah..
Ni adik Cik Nad yang ke 4..
Sebenarnya majlis pertunangan Nurul telah berlangsung pada 26 Dec 2015..
(Sekarang baru sempat nak update..hehee)
Ehhh.. korang setuju tak kalau Cik Nad kata family yang ada anak pompuan ramai ni meriah dia lain macam bila buat kendura-kendara..
Setuju tak???
Hahaha..
well..pompuan kannn..mestilah havoc dia lain macam sikit!
camtulah kami ni..kami 6 jahanam  beradik ..seorang jer lelaki..5 lagi pompuan..
LIMA POMPUAN  gila  ko..cer bayangkan! 
Macam-macam perangai..macam-macam peel..
Tak payah tunggu majlis perkahwinan..nak buat birthday kecil-kecilan pun kompom riuh rendah..
Tapi memang best la kannn..meriah giler kottt..bila dah berkumpul tu bisingnya ya hampuunnn..
sampaikan tenggelam suara mak pak aku..sekejap-sekejap kena check mak pak ada tak..takut senyap-senyap diaorang lari dari rumah ker hapa sebab tak tahan nak hadap peel anak cucu...

---___---


Sebelum majlis tu cam biasa la..kitaorang dah bincang-bincang..bahagi tugas bagai..
Ehhh..cam over pulak ayat 'bahagi tugas' tu..padahal majlis kecil-kecilan jer pon..Hahaha..
**sukaati aku la nak tulis apa pun**jeling sket!
okehhh..jom kita merewang..
Apa yang penting?
Kerjasama!
Kami wonderpets datang membantu..
Hahaha...


Yang ni adik aku Amirah..still single and available
Ni lah dianya orang kuat di belakang tabir..
Paling kreatif dan paling kuat merapu dalam family..
Makhluk ni la yang membereskan hal ehwal hantaran..opkos dengan kerjasama kak long la khennn..
mihmihmih..
kerja nak dapat kredit jer haku nih!
Kami gi sopim barang nak gubah hantaran kat Mydin BJ jer..ok gak situ..banyak pilihan..
Asalnya tema kami turqoise..tapi bila pompuan-pompuan gila yang pi beli barang hantaran ni..tetiba time tu jugak tergedik nak tukar tema..dah jadi biru hijau pulak..
Whateverrrrr!!!..mata jeling ke atas!


Balik rumah jer terus buat kerja-kerja menggubah..tapi sambil buat tu sambil kami kena marah dengan mak..sebab kononnya carpet dia rosak! hahaha..thats my mazer..:)
Even simple jer, tapi sweet kannn?? kannn??
Ok la tuuu..homeiii kannn..
Siapa kata tak cantik... jaga ko!!!
Sebenarnya hantaran yang nak kena gubah-gubah melipat-lipat tu kami mintak tolong mak sedara buatkan..dia memang otai..tima kasih la mami, sudi tolong kami..:)
Aku rasa ada jer ambik gambar gubahan tu semua..tapi sekarang ni takder pulak..dah terdelete ker hapa ntah..takder rezeki nak show off  share kat sini...:)



Kat atas ni gambar merewang kitaorang..haha..merewang la sangat..gambar yang first tu adik aku Hanim..gigih dia sensorang dok potong daun pandan nak buat bunga rampai..tak meriah kenduri kalau takder bunga rampai katanya..mak-mak sungguh hang hanim oiii..:)
Pic sebelah tu si bongsu kami, Mastura..yang ni makhluk paling pendiam antara kami..
Yang paling zirafah pun dia jugakkk...paling bongsu tapi dia yang paling tinggi!


Dah habis citer merewang kat rumah, jom kita pi dewan pulak..


Jemputan tak ramai pun..yer la, majlis bertunang jer pun kan..tapi sengaja buat kat dewan..selesa sikit tetamu yang datang..Maka malam sebelumnya tu kami gi la makeup2 sikit dewan tu..dewan kocik jer..sonong kojo kami..Bahahaha..
Paling seronok time ni ialah budak-budak tu..
Kemain sibuk diaorang..konon bizi laaa dapat tugas susun2 kerusi tu..


Ni lah orang kuat yang selesaikan kerja-kerja kat dewan..:)


Kami buat jugak mini pelamin..buat sendiri taw!!!
 Tolong respek sikit yer..*libas selendang*
Sila abaikan pic yang last tu..biasalah, dalam orang dok sibuk-sibuk buat kerja, mesti ada seekoq dua yang nak buat perangai sewel selfie-wefie ni kannn..dah la dua2 muka sememeh! hahaha..


Para zirapah sedang menggantung back ground pelamin..yang renek-renek pulak berdiri kat depan sambil sibuk bagi arahan itu ini..mujur takdak yang pengsan kena baling kerusi..

*
*
*
*

FINALLY...
Jeng..jenggg..jenggg...


*
*
*
*



Cantik tak???
Hasil kerjasama kami adik-beradik...(err termasuk 2 menantu & cucusss)
Berani siapa nak kata tak cantik..
Aku sumpah jadi batu!
Ehhh kamon la..we all buat sendiri tau..ok sangat la niii..
apa punya perangai ntah..nak paksa semua org kata cantik


Kak Long rasmikan dulu..ngeheee..
buruk bebenor perangai!


Ok..ok..ni pengantin yang betulnya..
Si cantik manis Nurul Zakiah Abdul Wahab..


Nurul Zakiah di atas singgahsananya..
Harap ko happy yer dik dengan pelamin ni..:)

Sebenarnya mini pelamin ni surprise dari kami untuk Nurul..
Semalam masa kami merewang kat dewan Nurul tak ikut..dia sibuk diinaikan time tu kat rumah..
Nasib baik dia cool jer masa tengok pelamin ni..
dibuatnya dia terkejut beruk, terus bukak langkah silat ker hapa tak ker haru biru!
Kahkahkah..
ok2..tak kelakar pun kan!


Bersama Ayahanda & Bonda..


Sekitar majlis...



Ada dua orang photographer bertugas masa hari tu..seorang pompuan yang tudung ijau tu..seorang lagi kanak-kanak bawah umur yang perasan dewasa..ada gak la insiden bergaduh berebut camera antara mak sedara dengan anak buah..hahaha..


Cincin pertunangan..cer cari cincin tersembunyi di celahan bunga..:)


*******************

Selesai sudah majlis...

 Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..

Finally,

Selamat bertunang untuk Nurul dan pasangannya Ariff..
:)


07 January 2016

CERITA AWAL TAHUN 2016

Ehhh dah masuk tahun 2016  kannnn..

Selamat Tahun Baru korangggg...

Dah 7 January baru terhegeh-hegeh nak wish...
Heheheh..
Maafkan hamba..:)

Hamba mengalami kebizian melampau sejak penghujung tahun 2015 lagi..
Sekarang ni Insyaallah dah stabil sikit jadual harian..
Kepala hotak pun rasa cam semakin stabil..
Makanya moh la kita berblogging...


Awal tahun cam biasala mak-mak ni kannn...semua bizi menggila dengan persekolahan anak-anak..tak ketinggalan mak bear nan seekor ni pun..kehulu kehilir membizikan diri..sampai kadang-kadang Cik Nad rasa cam..ehhh apa yang aku dok bizi sangat sebenarnya ni??? entah...kalau tak bizi pun kita buat-buat bizi jer laaa..baru nampak cam supermom!!! Bahahaha...

Baju bajan sekolah anak semua settle beli kat Penang..dari Abang Haiqal darjah 1 sampai sekarang dia dah darjah 6..tetap laaa mak dia setia membeli baju sekolah kat Penang..cisss..macam KL takdak jual baju sekolah!! Tapiiii kannn..sebenarnya iols ada agenda tersembunyi..kihkihkih..kalau beli kat Penang, senang kerja sebenarnya..sebab selalunya seluar sekolah Abang Haiqal & Daniel mesti nak kena potong bawah sikit..so, kerja-kerja gunting, jahit , adjust mana yang patut semua tu mak aku akan selesaikan..ngehhh..ngehhh..ko nampak tak betapa bijaknya mak bear ni menggunakan peluang yang ada??? 
Dasar sangat kannnnnn..-__-
Tu pun dok stress tahap gaban sebab lupa bawak balik lencana sekolah diaorang..kan senang kalau bawak balik lencana tu, boleh mak aku jahitkan sekali..
Grrrrr...awatlah pi lupa pulakkk???
Kan dah kena jahit sendiri..
Padan muka!




Kita sambut new year hari Jumaat kan..
Keesokannya tu iaitu 2 January bersamaan hari Sabtu kami dikejutkan dengan satu berita..
Memang terkejut habisss beb..
Hari Sabtu tu ialah birthday mamat kat sebelah aku nih..
Ha ahhh 2 January besday diaaa..
Selalu terkejut dengan besday laki aku ni sebab awal tahun sangat..
Alalalala..
Cik Nad ni kalau boleh nak buat application mintak tukar date besday laki aku nih..tak best la 2 January..time tu selalu dok sibuk dengan persediaan anak-anak ke sekolah..kalau tak pun time tu mesti ada di Penang..biasa la hujung-hujung tahun nak habiskan cuti kekdahnya mesti terlajak bercuti sampai awal tahun ..so selalu tak sempat nak prepare apa-apa pun..walaupun aku tahu sebenarnya dia tak kesah ponnn..lagi suka kott aku tak buat apa-apa untuk besday dia..heheee..well my husbeng is sangat simple orangnya..
Tapi Cik Nad nak jugak kalau boleh buatkan surprise birthday ker hapa untuk dia..ermmm tapi aku rasa dia tak suka kot surprise-surprise ni..tapi tak kesah lahhh aku teringin jugak nak buat untuk puaskan hati aku sendiri..kahkahkah..buat birthday orang untuk kepuasan diri sendiri??? Apa punya perangai ntahhhh!!!

Neway..

Happy Birthday Abang...:)

Cik Nad belanja makan-makan jer..

@Zawara Coffee, Setapak.




Sedap makanan kat Zawara Coffee ni..
Lain kali boleh datang lagi!

Setakat tu jer la besday Pak Incik ni untuk tahun 2016..
Insyaallah panjang umur tahun depan ai buat surprise yer bang..
Hahaha..tahun depan nak buat surprise, lani habaq siap-siap..
Bengong!!

Dah tu..4 January start lah sessi persekolahan 2016..Makanya ketiga-tiga anak syurga saya pun mulalah bersekolah..tahun ni relax jer sebab takder yang baru nak mula sekolah atau ke sekolah yang baru..masing-masing meneruskan persekolahan yang sama..Abang Haiqal dah darjah 6..Abang Daniel darjah 2 & Syamim 6 tahun di Smart Reader Kids.
Diaorang pun nampak relax jer..
Masing-masing control macho ke sekolah..:)



First Day ke sekolah Syamim takder uniform lagi sebab mak dia terhegeh-hegeh belum registerkan nama dia..ehhh tapi last year dah booking dahhh..saja jer melambat-lambatkan pembayaran..manalah tahu kottt principal diaorang kata siapa yang bayar lewat saya bagi diskaun 50%..takpun dia kata..siapa yang bayar lewat akan dapat hadiah berupa BMW..ngeheheheee..
Ada tak siapa-siapa yang rasa cam nak tampaq muka Cik Nad???
-___-

First day tu Syamim balik sekolah sendiri..dia merempit naik motor..
Ko tak caye???
Ehhh betul la!!!


Haaa tu laaaa Cik Nad cakap dahhh..ko tak nak percaya!



Ni citer Shahizz Daniel pulak..
tahun ni dia darjah 2..
Sempena menyahut saranan Pak Menteri supaya rakyat marhaen melakukan dua pekerjaan..
Maka Shahizz Daniel sekarang ni waktu pagi dia akan ke sekolah sebagai pelajar..manakala sebelah petang pulak dia menganggotai perwakilan UMNO...
---_---
Gasak ko lah nak..
Hahaha..



Yang ni paling diva!!!
Warning mak dia tak bagi ambil gambaq..
hamboiiii..hang ingat hang retisss???
Pastu siap bagitau kalau nak ambil gambar dia hari Jumaat baru boleh..
WHAT???
Ada hari-hari pulak..
Hok alohhh..ada yang nak kena gigit telinga ni!! ni mak dia curi-curi snap..tu yang dapat kot sisi jer 
tu..
Abang Haiqal darjah 6 tahun ni..
Yeahhhh UPSR!!!
Takper nak..chilll...
Usaha, Doa & Tawakal..:)

16 December 2015

NAK HANTAR ANAK KE TADIKA MANA YER?



Hujung-hujung tahun cenggini memang ramai parents yang sibuk dok intai sana sini..
tertinjau-tinjau mencari..puas la survey nak hantar anak ke tadika mana..
Nak-nak lagi kalau yang nak bertadika tu anak sulung..


Hahhhh..
Menggelupur lain macam sikit makpak ni kalau anak sulung yang nak mula bersekolah..
Excited kannn...
Yesss..yessss...I know that..:)
Faham sangat la feel tu..iols pun pernah lalui saat-saat tu..


Ada jugak yang tanya-tanya dengan Cik Nad pasal hantar anak ke tadika ni..
Maklumlah..anak hakak tiga-tiga dah besar panjang..
Si bongsu tu pun next year dah 6 tahun..kiranya ada la sekelumit pengalaman tentang anak bertadika ni!
Errr rasa diri dah tua pun ada gak..ngeheee..


Honestly..sejujurnya kan..
Bagi Cik Nad kita sebagai parents ni memang PERLU CEREWET bab memilih tadika anak ni tau..
Tak boleh ambik mudah jer..
Paling tak boleh terima bila ada yang kata..
"Alaaaa hantar jer la anak ke tadika mana pun..semua tadika sama jer"


BIG NO!!!


Ko jangan nak macam-macam sangat..ni soal masa depan anak tau! Pembesaran anak-anak yang holistik, cemerlang IQ & EQ memerlukan persekitaran yang sangat positif. Pendekatan early child development yang sesuai adalah sangat penting..
Emosi anak..sosial anak..pergaulan anak..cara anak berfikir semua bermula di sini hokeyyy..Jangan pandang ringan benda-benda camni..Tapi sekarang ni memang majoriti makpak sangat ambil berat hal ni..kan???


Okeylah..berikut ni Cik Nad share 7 tips untuk memilih tadika..
Semua ni dari pengalaman hakak sendiri 'mengtadikakan' 3 orang anak..
Hambik ko..'mengtadikakan' tu!
Ayat mak pun macam orang tak pernah tadika..
Hahaha..



1) ASK FOR OPINION
  Tanya opinion dari parents yang anak diaorang pernah bertadika di situ..Ask them how satiesfied they are. Orang yang dah ada experience mesti diaorang tahu kan..Tapi hopefully diaorang tak tipu kita la..hahaha..takder la, just joking..tak kannn lah ada yang nak menipu benda-benda camni kan! unless orang tu gila!..:) Ataupun boleh jer google cari info tentang centre yang bekenaan..Kottt makpak budak sebelum ni blogger ker..boleh dapat free info. Ehhh Cik Nad pernah masa gi survey tu ..tunggu kejap kat pintu masuk, pastu tahan seorang parent ni and mintak opinion dia pasal cantre tu..Alaa buat muka selamber jer laaa..nak tanya jer pun..bukannya kita tahan dia nak mintak nasik ker hapa! 


2) TEACHERS vs SYLLABUS
  Ni pendapat peribadi Cik Nad yer..Cikgu yang bagus tu adalah jauh lebih bermanfaat dari silibus yang hebat..Sangat-sangat-sangat-sangattttlah penting untuk kita pastikan anak kita didedahkan dengan pendidik yang berkelayakan..Hal ni sedih tau bagi Cik Nad..ada sesetengah tadika yang hanya fikirkan profit semata..so diaorang pakai tangkap muat jer cikgu-cikgu..siapa pun yang datang apply kerja terus diterima jadi cikgu..HELLOOOO..Cikgu tadika ni kerjanya nak didik anak orang tau..bukannya nak jaga lembu kambeng yang sesuka ati nak tangkap muat jer! Bukan semua orang boleh jadi cikgu tadika ni..kena ada kesabaran, bijak tackle budak, penyayang..So parents kena make sure centre yang kita pilih tu sediakan cikgu yang betul-betul qualified..Ingat, the biggest influence on your child's education will be the teachers..seseorang cikgu boleh mempengaruhi emosi dan psikologi anak.


3) TADIKA FRANCHISE
Sekarang ni trend kan berduyun-duyun tadika jenis franchise kat Malaysia..contohnya Smart Reader, Little Chalips, Q-Dees, Brainy Bunch dll..banyakkk sangat..dari permerhatian Cik Nad, rasanya kualiti yang dibawa oleh cawangan tadika-tadika franchise ni TAK SAMA..memang tak sama even diaorang gunakan buku dan silibus yang seragam..kalau ada kawan kata anaknya ke smart reader cawangan yang dekat dengan rumah diaorang and centre tu bagus sangat..tip top! so kita tak boleh assume semua centre smart reader satu malaya ni pun tip top cenggitu jugak..memang tak laaa..even berada di bawah satu label..budak-budak tu pakai uniform yang sama..tapi kualiti tak semestinya sama..sebab tu kita tak boleh ambik mudah percaya 100% dengan jenama franchise yang diaorang bawak..kena check faktor-faktor lain jugak..dan kalau tak silap Cik Nad yuran antara setiap centre pun tak sama.


4) SILA BUAT LAWATAN
Rasanya semua parents memang akan buat lawatan sambil belajar ke centre yang kita nak hantar anak  tu kannn..sebelum ambil apa-apa keputusan harus la survey tempat tu dulu..yer dak? Ni Cik Nad nak pesan ni haaa..masa korang buat lawatan tu..silalah pasang segala antena yang ada..keluarkan segala bakat kepoci yang ada dalam diri..jangan malu-malu..inilah masanya..keluarkannn!!! Okehhh..Masa buat lawatan tu sila titik beratkan seberat-beratnya point-point dibawah ni :

  •  Teliti segala artwork yang dilekatkan di dinding kelas. Dari sini kita boleh nilai corak pengajaran diaorang. 
  • Minta penjelasan tentang makanan yang disediakan. Make sure halal. Cik Nad pernah ada pengalaman gi survey tadika bersama adik di Penang (untuk anak adik Cik Nad). Sembang-sembang dengan principalnya, sekali kami tanya status halal makanan di situ memandangkan principal dan majoriti cikgu kat situ chinese..dia jawab "yes, of course halal..no pork allowed here" ok fine..pastu kami tanya lagi siapa yang sediakan makanan dan supplier bahan mentah..dia jawab diaorang ambik bahan mentah ayam, sayur, daging semua dari supplier chinese..hohoho..mekasih la Puan Principal...:) tu lah pentingnya bertanya, biar nampak cam kepoci..takper aihhh..dah ragu-ragu camni baik tak payah..kang ayam tu entah sembelih ker tidak pun tak tau..pastu korang mintak la nak tengok dapur, ushar sikit tahap kebersihan. Anak kita hari-hari nak bermastautin kat situ, so kena pantau betul-betul.
  • Periksa jadualwaktu. Pastikan pembelajaran di situ seimbang IQ & EQ. Paling elok yang seimbang akademik, agama, aktiviti yang merangsang motor skill dan ada playgroup. Terlampau akademik sangat pun tak elok untuk budak.
  • Untuk yang nak ambil full day, check aktiviti yang ada di sebelah petang..
  • Tanya nisbah bilangan murid dengan bilangan cikgu dalam satu kelas. Pastu ushar sekali keluasan kelas. Korang rasa logik tak? Kalau kelas kecik pastu meja kerusi rapat-rapat sebab nak tampung budak yang ramai..tu ada yang tak kena!
  • Bukak mata besar-besar, perhatikan kebersihan centre tersebut. Kalau boleh bawak kanta pembesar..hahaha..make sure diaorang titik beratkan bab kebersihan ni..gi la tengok toilet sekali. Kalau kita yang singgah situ 10 minit pon dah rasa tak selesa, camner anak kita nak hari-hari hadap tempat tu..betul tak?
  • Perhatikan cara cikgu berkomunikasi dengan pelajar sedia ada di situ..mesra alam tak? kalau nampak cikgu macam mak tiri, eloklah kita pikir 9-10 kali dulu. 


5) JARAK
Pikir masak-masak tentang jarak tadika tersebut dari rumah atau office parents. Seeloknya janganlah jauh sangat. Kadang kita ni masa mula-mula nak sekolahkan anak semangat kemahen tinggi. Biarlah jarak jauh pun takper..lautan api pun sanggup kurenangi..haha..hover sangat tu! sebab kononnya dah berkenan sangat dengan tadika terpilih tu. Pastu mula-mula semua ok, berjalan lancar..lepas 4-5 bulan mula rasa beban nak ulang alik setiap hari hantar ambik anak..Hahhh tu la pasal..awal-awal ni kena pikir masak -masak. Lagipun kalau tetiba ada emergency ker hapa, tak ker jenuh nak berkejar gi ambik anak.


6) BAJET
Penting sangat point ni..tolonglah make sure yuran tadika anak bersesuaian dengan bajet makpak..:) Tak payah nak ikut orang okeyyy..Sekarang ni ada sesetengah tadika yang yurannya dah sampai boleh buat down payment kereta! Kalau yang mampu tu ok laaa go ahead..tapi kalau awal-awal lagi ko dah rasa cam membebankan, tak payah kottt. Takut nanti esok-esok sampai jadi hutang bergolok bergadai sebab nak tadikakan anak. Kena avoid benda-benda camni. Korang percayalah..tak semestinya tadika mahal  jer yang bagus dan tadika yang yurannya biasa-biasa tu tak semestinya tak bagus..Paling sedih bila ada sesetengah parents yang sampai jadik down sebab tak mampu nak hantar anak ke tadika mahal..ohhh myyyy..please lah jangan ada mentaliti camni ok..tak perlu! 


7) BERDAFTAR
Yang ni semua orang pun tahu kan..penting ni..tapi ramai yang tak tau tadika yang anak kita pergi ni berdaftar ker tidak..nampak ramai jer budak kat situ, kita pun register la anak kita sekali..hehee..korang camtu tak??? Haha..jangan lupa tau tanyakan prinsipal kat situ status tadika tu..berdaftar ke tidak..yang tak berdaftar ni leceh lah..walaupun kat mata kita semuanya ok-ok jer di situ..tapi once kalau terjadi apa-apa yang tak kena, kita nak buat report pun susah. Panjang pulak ceritanya nanti. Dannn selalunya tadika tak berdaftar ni cikgunya pun takder kelayakan.


Selamat memilih tadika yang terbaik yer..:)


****************************************************************

...THROWBACK...

Syamim Nur Izzah , 5 thn...next year pun Insyaallah still dengan Smart Reader Kids


Abang Daniel & Syamim..masa ni kat CIC...gi school naik moto sendiri jer anak-anak mama ni..hehee


Masa ni Abang Daniel 6thn, Syamim 4thn..lahaiiii keciknya anak dara tu masa ni..sekarang ni dah nak sama tinggi dengan mama *tipu*



Shahizz Daniel masa 4 tahun..Tadika Minda eGlobal ni kat Taman Puncak Jalil..bagussss sangat tadika ni. Thumbs up!



Ni pun masa Abang Daniel 4 tahun..lain muka dia sekarang ni..cepatnya masa berlalu..:) Sekarang dah nak masuk darjah 2.

09 December 2015

JOM MAIN MASAK-MASAK BERSAMA ANAK

Seronok..seronok..seronok...

Apa yang seronok???

Seronok dapat menyeronokkan anak-anak..

Hahaha...
Gituuu..mithali sangat la kononnya ko ni Cik Nad..bajet bagusss jer!
krik..krik..krik..

Apa-apa jer laaa Jah oiii..janji anak-anak happy..

Antara aktiviti yang menjadi kegilaan tanpa batasan anak-anak Cik Nad ialah COOKING..
yesss.. they love cooking very much..sebab apa eh?? Entahhh..mak pun tak tahu..
Tapi yang pasti diaorang sukaa giler..boleh nampak la kebahagiaan dan kegedikkan depa bila mama bagi green light untuk beraksi di dapur..Ehemmm.. bukan selalau yer budak-budak tu boleh dapat izin untuk masuk dapur comel Cik Nad...hehee

Apalaaa mama ni!!!
macam dapoq dia best sangat..

Neway, semenjak dua menjak ni mama dah kerap jugak bukak slot cooking class dengan budak bertiga tu..iyer laaa mama pun tumpang happy bila anak-anak happy kannn...lagipun aktiviti memasak bersama anak-anak ni bagus sebenarnya..banyak benefits..Yang paling best ialah dapat creat bonding time together-gather dengan anak-anak..series ni! Even anak ada jer 24 jam depan mata kita..tapi bila beraktiviti camni akan ada something...ermmm suatu feel yang lain sikit..yer la time tu akan ada communication dan kerjasama dua hala antara ibu dengan anak..Insyaallah..:):):)

TAPIIII

hurmmm ada tapinya jugak tu..hikhikhik...

Ada tiga tapinya kat sini tau...
yesss ada tiga syarat yang kita kena hadam betul-betul untuk memastikan aktiviti cooking with kids ni berjalan dengan jayanya dan gumbira..
mak dan anak-anak kena sama-sama gumbira..enjoy the games gituuuu!

Syaratnya ialah...

PERTAMA : plan dari awal resepi atau jenis masakan apa yang kita nak buat..Seafdhalnya carilah resepi yang sesuai dengan umur anak..buat yang simple-simple jer pun dah ok..
Try to avoid things yang memerlukan kemahiran atau skills yang tinggi..Contohnya seperti goreng ayam..bahaya kottt minyak panas tu untuk anak.. unless anak ko memang dah terer macam chef, then ok laaa..:):)
So, make sure awal-awal lagi kita dah set resepi yang sesuai..
(contoh : sandwich, simple cookies, muffins, pancake dll)

KEDUA : Set in mind yang kita sedang beraktiviti bersama anak..ada kemungkinan yang sangat besar..apa yang kita masak akan TIDAK MENJADI..hahaha..mak please jangan buat muka sekupang kalau kek bantat, sandwich hancur or biskut keras cam batu!!! Kalau tak menjadi, apa yang patut kita buat? GELAK pleaseee...kahkahkah...
Yea..jom lah gelak kuat-kuat bersama anak-anak..besttt oiiii! kenapa nak series sangat kan! Dah habis gelak-gelak tu ko explain la kat budak tu kat mana silapnya..Jangan sesekali bunuh self esteem anak dengan cakap bendayang negatif hanya sebab masakan dia tak menjadi..never ever yea..ni aktiviti suka-suka jer kottt..bukannya nak latih anak jadi masterchef ker hapa!

KETIGA : Finally, terimalah kenyataan yang dapur ko akan tunggang-langgang sedikit sebanyak..hahaha..kalau anak seorang, mampu lagi dibendung..tapi kalau mak anak tiga macam hakak niii..redhooo jer la..:):):)
paling tidak pun mesti ada tepung tumpah, doh berterabur kat lantai, food colouring melekat kat baju anak..silap-silap ada yang tepung gula naik atas kepala anak! Kalau terjadi insiden yang tak diingini camni apa nak buat?? Lagi sekaliii..GELAK pleaseee...kahkahkah...have funs!!! Gelak dulu, pastu tegur anak kat mana silapnya..So the point is kena redho laa untuk mengemas dapur lepas habis aktiviti..bagus jugak kalau ajak anak kemas sama-sama..yang pentingnya jangan marah anak kalau dapur bersepah..buat ilekkk jer depan anak..lepas tu ko nak gi nangis kat bucu katil ker terpulang la! Hahaha...macam Cik Nad ni dengan anak tiga orang..kompom kesudahannya penuh sinki dengan perkakas untuk dicuci. Senyumm..jangan tak senyum..:):):)


Dah cukup preparation untuk ketiga-tiga syarat di atas..maka jomsss la kita ke studio membaking bersama anak-anak..

Lets enjoy our motherhood journey beb..:):):)


Ni Cik Nad punye Baking Studio bersama Haiqal, Daniel & Syamim..

Happy tahap gaban bebudak ni dapat buat sendiri muffin..
80% diaorang buat sendiri..
20% lagi mama yang comel ni kena tolong-tolong skit mana yang patut..
Part yang tak disangka-sangka ialah muffin ni MENJADI..
Hahaha..gebu gebas molek kejadiannya..

OK lah..meh Cik Nad sharekan resepi muffin tu kat sini..kot lepas ni ada yang nak main masak-masak dengan anak, boleh la cuba..Resepinya sangat simple..ringkas & mudah..sesuai  sangatlah untuk budak-budak..
macam buat cekodok jer pun..
bancuh-bancuh tepung, pastu masuk dalam paper cup dan bakar..
tak payah guna mixer pun...
senang kan!

Sebelum tu..credit untuk pemilik asal resepi ni, Azie Kitchen..
Terima kasih yer Kak Azie..:)


ko jangan pertikai kenapa muffin tu senget sebelah kat bahagian atasnya..hahaha..hasil kerja anak-anak kannn, standard la tu! Tapi rasanya not bad...sedap!

CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

BAHAN-BAHAN :
125 gm tepung gandum
    7 gm baking powder
  75 gm minyak masak
  75 gm fresh milk
  75 gm gula castor
    1 biji telur
 1/2 sudu teh vanila esen
Sedikit choc chips untuk ditabur di atas muffin


CARA-CARANYA :
1) Ayak bersama tepung gandum dan baking powder. Ketepikan.
2) Campurkan minyak, susu, gula, telur dan vanila esen. Gaul sebati        kesemuanya.
3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati.
4) Masukkan adunan muffin ke dalam piping bag.
5) Piping kan ke dalam paper cup 3/4 penuh
6) Taburkan chocolate chips di atas muffin
7) Bakar 160 darjah selama 30 minit. (Atau bakar hingga masak sempurna  mengikut peel oven masing-masing)


Selamat main masak-masak..:):):)



Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015