FOLLOW

17 February 2017

CANTIK BERSERI BERSAMA DEEJA COSMETIC

Assalamualaikum..
Hi korang...😍

Sherry Ibrahi pengasas Deeja Cosmatik


CANTIK BERSERI BERSAMA DEEJA COSMETIC
Korang tengok tak drama 7 Hari Mencintaiku?
Best kan citer tu..
Masa layan drama tu dulu, Cik Nad cam dah tergoda dengan iklan Deeja Cosmetic yang muncul sekejap-sekejap masa drama tu..
Nampak lawaaa jer model dia, Sherry Ibrahim tu kan..
Maka membuak-buaklah perasaan ingin mencuba..
Pulak tu di fb & ig banyak jugak terbaca review kawan-kawan yang dah guna Deeja Cosmetic..
Best jer tengok diaorang dah flawless...
Oh myyyy...hakak pun nak jugakkk👱


Akibat dari pengaruh rakan sebaya, makanya baru-baru ni Cik Nad telah merebut peluang untuk mencuba Deeja Cosmetic ni..Manalah tau kannn..kottt akak mampu jadi cantik cam Si Sherry Ibrahim ker...hahaha...Lagiun ramai juga rakan Cik Nad yang dah cuba Deeja Cosmatic.

Deeja cosmetik

Amacam??Cik Nad boleh jadi model Baru Deeja Cosmetic tak?? Sebelum ni Cik Nad guna produk lain, Cik Nad ingat dah ok sangat dengan kulit Cik Nad.Rupanya lepas cuba guna Deeja Cosmetic , makin berseri-seri kulit wajah Cik Nad..Cik Nad nak cerita sikit pengalaman menggunakan Deeja Cosmetic ni dan apa kebaikan yang Cik Nad dapat sepanjang menggunakan Deeja Cosmetic.

Baru 2 minggu Cik Nad menggunakn produk ni.Cik Nad gunakan secara konsisten dan tak mengelat tau.Nak cantik kena la ada disiplin.Dalam set Deeja Cosmetic ni ada 5 jenis produk:

Set Deeja Cosmatic


SABUN PEMBERSIH MUKA ±120gm (NOT150702472K)

Sabun pembersih muka Deeja Cosmetic ni yang paling Cik Nad suka.Setiap kali lepas cuci muka rasa segar.Kulit pun nampak bersih sebab sabun ni mencuci jauh ke dalam kulit.Sabun ni mengandungi air mawar .Sebab tu rasa segar je lepas guna.Sabun ni juga boleh mencerahkan kulit dan menghilangkan jerawat .Memang terbaik la sabun ni .


TONER NANO ±30ml (NOT150702471K)

Untuk Toner Nano Deeja Cosmetic , Cik Nad Guna selepas cuci muka .Lepas siap cuci kita keringkan wajah sekejap kemudian apply Toner.Guna sikit je..Titik kan sikit pada tisu muka dan sapu la.Toner ni cepat meresap ke dalam kulit kita.Toner ni fungsinya untuk mengawal kelembapan kulit wajah kita dan membuang sel kulit mati. .Jangan abaikan toner sebab ada beza kulit yang guna toner dengan tak guna toner.Toner Deeja Cosmetic bukan saja mencerah dan melembabkan kulit malah melindungi kulit kita dari kotoran.


KRIM SIANG ±6gm (NOT150702468K)

Krim siang Deeja Cosmetic Cik Nad gunakan selepas apply Toner nano.Yang menarik tentang krim siang ni, ianya boleh dijadikan sebagai foundation juga.Jimat duit Cik Nad lepas ni tak payah beli foundation lagi.Sebaik sapu je krim siang terus nampak perubahan pada wajah. Krim siang ni mengandungi Aloe Vera dan biji almond juga biji tomato..kalau nak keluar rumah lepas pakai krim siang ni sapu je bedak , atau kalau nak makeup sakan ,lagi la cantik..kan??Solekan pun kekal seharian .Tak payah risau kulit rosak kena panas bila dah pakai krim siang ni.

kulit selesa walaupun seharian diluar


           
KRIM MALAM ±6gm (NOT150702469

Untuk krim malam pulak ada dua produk yang Cik Nad guna.Satu krim malam dan satu lagi krim Nano.Cara guna Krim malam ni , lepas dah pakai toner, Cik Nad pakai krim malam..Sikit je tau.nipis-nipis saja.kemudian pakai pulak krim nano.Yang ni wajib pakai.Tak boleh kejap nak pakai kekap tak nak..Kata nak cantik.. :)

Kenapa krim malam sangat penting?Sebab waktu kita tidur la krim malam dan krim nano ni akan bekerja merawat kulit kita .Masa kita tengah berehat, tak kena panas, tak de habuk "mereka' ni akan menutralkan kembali kulit kita,Lepas siang tadi kita dah ke sana sini dengan kulit kita ni, makan itu ini jadi waktu malam krim malam akan lindungi dan rawat kulit kita.Sebab tu wajib pakai.
     

KRIM NANO (Malam) ±6gm (NOT150702438K)

Macam yang Cik Nad cerita tadi, guna krim nano selepas dah guna krim malam.kalau perasan la tak semua produk rawatan kulit ada krim nano ni.Tapi Deeja cosmetik ada krim nano malam..Itu lah istimewanya Deeja Cosmetik.Kenapa ada krim nano?Krim nano Deeja Cosmetic membantu untuk Memberi nutrisi dan memulihkan struktur kulit pada waktu malam selepas seharian kulit terdedah dengan sinaran matahari dan juga kotoran,memberi keanjalan pada kulit dan menghaluskan kulit kita.

Pengalaman guna Deeja Cosmatic


Kandungan Bahan-Bahan Deeja Cosmetic

Kalau diperhatikan bahan-bahan yang terdapat dalam set produk Deeja Cosmetic ni dirumus khas dari bahan-bahan semulajadi yang berkualiti tinggi .
Vitamin E
Air Mawar
Carrot
Susu
Minyak biji anggur
Lemon Milky soap
Aloe vera
serbuk kolagen
minyak argan
Minyak jojoba
Biji Almond
Biji Tomato..
Bukan saja kualiti dan keberkesanan nya yang membuatkan ramai dah mencuba produk ni malah harganya juga berpatutan.Nak cantik semulajadi seawal 5 hari? Jom dapatkan Deeja Cosmetic sekarang...

Facebook Deeja Cosmetic HQ
Instagram Deeja Cosmetic 

Tel / Whatsapp: 019 694 5950

__________________________________

GARA-GARA MINYAK PANAS KULIT WANITA INI LEBIH CANTIK DARI SEBELUMNYA



Apa yang korang akan lakukan sebaik terkena minyak panas? Bukan sedikit ye tapi sebahagian dari kulit muka korang. Inilah mimpi ngeri yang berlaku kepada wanita ini.

Kulit wajah adalah aset besar terutama bagi wanita. Sakit, sedih dan risau semua ada bila berlaku kejadian sebegini. Sebaik terkena minyak panas wanita ini mendapatkan rawatan dari hospital. Tapi kerana bahagian yang terkena itu agak banyak dan sudah tentu masa yg diperlukan untuk sembuh lebih lama.

Pada awalnya wanita ini memilih gel aloe vera untuk merawat luka dan pada masa yang sama dia berharap gel ini dapat membantu  menghilangkan parut pada wajahnya.




"Saya kena mnyak panas tu ada dalam sebulan mcm tu la lepas tu saya dah tak pakai apa² skincare cuma sapu gel alovera je. Gel alovera tu cuma untuk baik luka² tu je nak hilangkan parut tu memang susah dan ambik masa lama jgk la.

"Tapi dalam sebulan tu muka dah jadi berminyak, tak bermaya, jerawat pn mula la tumbuh tapi parut tak hilang² juga...saya jadi down sangat² dengan masalah muka sy bila setiap kali tengok cermin, nak keluar rumah pn malu...kalau nk keluar rumah kena make up tebal², tapi make up mana boleh tahan lama...lama sikit je dh merekah.",

luah Nurul dalam perkongsiannya kepada kami.

Dek kerana tak tahan dengan masalah kulit yang semakin menjadi jadi, dia mula mencari ikhtiar lain. Dengan lambakan pelbagai produk di pasaran Nurul lebih berhati hati dalam produk yang terbaik dan bermutu. Apa yang penting produk tu selamat, mendapat pengiktirafan dari KKM dan mampu menghilangkan parut besar pada wajahnya.


"Saya cuba tengok²  produk skincare di facebook. Mulanya saya nak try set skincare lain, tapi tak tahu mcm mana saya boleh tertarik nak mencuba produk deeja cosmetic ni lepas tengok testimoni² yang cukup banyak dari pengguna. Saya nak tahu kesannya berbaloi tak dgn masalah parut saya yang teruk ni. Tak sangka akhirnya mmg produk ni terbukti berkesan. Banyak parut saya dah hilang hanya sebulan pemakaian dengan sangat² konsisten. Alhamdulillah husband dan family saya pun berpuas hati dengan perubahan ni.


"Masa mula² nak cuba skincare saya paling takut ada pengelupasan. Tapi inilah yang buat saya sangat² puas hati dengan deeja cosmetic bila parut kat muka saya dirawat tanpa apa² pengelupasan dan tak ada pedih².


"Saya mula menggunakan Set Deeja Cosmetic 5in1 dan diamond foundation dan alhamdulillah sebulan lebih bersama Deeja Cosmetic kulit saya dah bertambah baik. Jerawat pun dah kurang kulit lebih halus dan lembut dari dulu", 

tambah Nurul.

Bagi yang berminat untuk mendapatkan produk ini boleh hubungi talian di bawah atau layari facebook mereka untuk lebih banyak testimoni.

Facebook Deeja Cosmetic

Talian untuk dihubungi:

019 649 5950
019 249 5950
019 278 5950
017 653 5950
019 945 9362
019 252 6838

"Nak Cantik Gebu ??? Haruslah Deeja Cosmetic"




24 November 2016

Senangnya nak bersihkan rumah bersama MAIDEASY

Assalamualaikum...
Hai korang😄


Korang tau tak.. Cik Nad ni sebenarnya dah 13 tahun menyandang jawatan full time housewife..
Errr atau lebih tepat 'modern housewife'  (urban sikit bunyinya tu kannn😎)
Alhamdulillah, anak pun dah 3 orang..


Bila jadi full time housewife ni ..

Kita lah emak..
Kita lah cikgu..
Kita lah baby sitter..
Kita lah doktor..
Kita lah driver..
Kita lah tukang masak..
Kita lah tukang cuci..
Semua-semua lah kita...Package all in one!
Betul tak???





Tak cukup dengan tu kadang-kadang dapat extra job lagi..
kita lah carpenter..kita lah plumber..

Pastu ada hati pulak nak jadi blogger lagiiii...kah!kah!kah!👅

Kadang-kadang tu...
STRESS tau tak...STRESS!

Bila tak terkejar nak manage urusan mengemas ni, serba tak kena jadinya..
Tak tenteram jiwa raga..

Macam mana nak tangani masalah kerja melebihi had yang tak sudah-sudah ni???
Okehhh..Cik Nad ada solution nya :)

Hidup di zaman serba canggih ni, kita perlu bijak menggunakan segala opportunity yang ada..
Zaman sekarang ni segalanya dah mudah..
Apa kata sesekali kita gunakan khidmat part time maid untuk membersihkan rumah?
Bukan saja untuk full time housewife macam Cik Nad ni..
Malahan Cik Nad yakin mommy mommy yang berkerja lebih-lebih lagi memerlukan khidmat part time maid ni..betul tak???

Nak ambil full time maid tinggal dengan kita dah macam-macam kes sekarang ni...
Harga pun dah bukan main tinggi lagi..
Mahal kan gaji bibik sekarang??
Kalau kita sendiri yang nak settlekan kerja-kerja rumah ni pulak..
Kadang tu sampai terkejar-kejar...tak sempat!
Daripada nak stress meroyan sensorang tengok rumah bersepah..
Elok sangat lah sesekali kita gunakan khidmat part time maid..
Seminggu sekali ke..
Dua minggu sekali ke..
Sebulan sekali ke..
Terpulanglah ikut keadaan rumah masing-masing..
Tujuannya untuk all out..kasi settle mana-mana yang tertunggak tu..
Barulah hidup kita lebih tenteram gitew...hahaha


Now Cik Nad nak suggest kat korang sebuah agensi part time maid yang sangat bagus..

Maideasy




Highly recomended!
Yang bestnya pasal Maideasy ni, pekerja diaorang 100% warga tempatan, takder foreign workers..
Kerja diaorang pulak memang tip top!


Jenis perkhidmatan yang Maideasy sediakan ialah :

  • Basic Home Cleaning Service
  • Move In / Move Out Service
  • Carpet Cleaning Service
  • Interior Painting Service

Cik Nad pilih Basic Home Cleaning Service untuk membantu kerja-kerja rumah yang tertunggak..
Sangat membantu hokeyyy😉
Satu sesi selama 4 jam dengan harga RM84.80 (termasuk 6% gst)..

Perkhidmatan Maideasy ni ada 2 sesi untuk kita pilih..
9am - 1pm  &  2pm - 6pm..

Cara nak dapatkan khidmat Maideasy senang jer..
Kita cuma perlu booking online di :

www.maideasy.my





Pilih jenis perkhidmatan yang kita nak..
Isi form yang disediakan..
Dah tentulah diaorang nak details kita especially alamat rumah kan..
Takder alamat cemana dia nak datang!
Bayaran pulak kita boleh pilih nak bayar online atau bayar by hand pada cleaner nanti..

Dah settle tu, sehari sebelum datang pihak Maideasy akan call atau sms kita untuk double confirm booking yang kita buat tu..
Kita jugak akan diberitahu nama cleaner yang akan datang dan pukul berapa..
Pastu Cik Nad terima pulak sms dari pihak Maideasy..
Ingatkan kita supaya jangan lupa prepare segala tools untuk kerja bersihkan rumah seperti vacuum, mop, kain lap, sabun cuci dan sebagainya..(pihak maideasy tidak menyediakan peralatan mencuci ya)

Peerghhh..proper giler service Maideasy ni!

Paling best, cleaner sampai ON TIME..
Bab ni Cik Nad paling suka..
Sebelum ni pernah ada pengalaman dengan agensi lain..
Janji pukul 9 pagi..9.30 kita call, on the way katanya!
Sakit hati betul!!!







Memang puas hati dengan kerja cleaner Maideasy ni tau..
Satu rumah dibersihkan..
Vacuum, mop lantai, lap tingkap, cuci toilet, lap kipas, lap grill..
Wahhhh..berkilat rumah hakak tau!
Memang 'all out'
Kalau korang ada special request nak minta diaorang iron ker, bersihkan dalam cabinet ker..
Pun boleyyy...




Ha! ni ada satu lagi berita gembira untuk korang yang nak khidmat part time maid sebelah malam..
Kalau yang berkerja tu mesti prefer nak kemas rumah sebelah malam kannn..
Maideasy ada jugak servis pukul 8 malah hingga 10 malam dengan bayaran RM50..


Dah tu, mak mak sekelian..
Korang tunggu apa lagi?
Laju-laju la hubungi MAIDEASY 😍


WEBSITE :


FACEBOOK :
Maideasy


INSTAGRAM :
@maideasy.my





16 November 2016

..DAN BILA ANAK LELAKI MINAT MEMASAK..



Hi..
Assalamualaikum😘...

Hari ni Cik Nad nak cerita perihal hobi anak teruna saya, Shahaiqal Hakimi, 12 tahun...

"My hobby is cooking" - Haiqal

Pelik ker kalau budak lelaki seusia Haiqal  minat memasak?😒
Bagi Cik Nad itu normal..takder masalah!
Zaman sekarang  ramai lelaki yang pandai memasak, suka memasak, malahan ada yang memilih memasak sebagai profesion..
Takder apa yang pelik..

So sebagai ibu, Cik Nad happy sebenarnya dengan hobi anak bujang ku ini..
Sejenis hobi yang bermanfaat, Insyaallah..
Daripada masa lapang dihabiskan dengan sia-sia, elok juga dia explore bidang yang dia minat ni.

Sebenarnya dari kecil lagi Haiqal dah tunjukkan minat memasak..
Dia suka tolong mama kat dapur..
Kalau minta dia tolong potong sayur ke..laju jer dia datang!😆
Masa dia 6 tahun lagi dia dah sibuk mintak nak tolong mama goreng ayam, goreng ikan..
Tapi Cik Nad tak berani nak bagi..
Risau kannn..minyak panas tu, bahaya jugak kottt..
So Cik Nad benarkan dia tolong sikit-sikit jer..
Buat benda yang sesuai dengan umur dia.


Gambar atas ni masa Haiqal 8 tahun..
Tinggi sikit jer dia dari kuali tu..hahaha..😅
Tengah tolong mama goreng cucoq udang!

Dulu dia tolong gitu-gitu jer..
Tapi yang betul-betul dia mula mengganas dengan hobi memasak ni sejak dia habis UPSR..
Kononnya isi masa lapang lepas habis exam la tu..
Hahaha..suka hati ko la nak!
Dia suka layan Dapur Bujang..
Seronok sungguh dia melayan celoteh si Fendi tu..
Statement dia yang paling tak boleh blah :
"Haiqal rasa Fendi tu lagi terer masak dari mama la" 😵😵

HELLOOO HAIQAL!!!!

Kau jangan cari pasal dengan mama yer..
Ko belum kenal siapa mama ko yang sebenarnya!
                             😝




                                   


💓BONDING 
Sejujurnya, Cik Nad happy bila Haiqal minat memasak ni..
Sebabnya secara tak langsung Haiqal & mama sedang berkongsi hobi..
Sweet kannn💕😉
Maka tercipta lah extra bonding antara Haiqal & mama..
Sesuatu yang sangat menyenangkan..

Kami sama-sama layan Dapur Bujang..
Sama-sama cari resepi untuk dicuba..
Sama-sama ke supermarket cari barang..
Sama-sama masak..
Sama-sama makan...

Haaa! best ker best??

Cik Nad cukup risau kalau anak-anak semakin besar semakin menjauhkan diri dari parents..
Biasa kan kita dengar cerita-cerita camtu...
Semakin meningkat remaja, ada anak yang mula cenderung memilih kawan berbanding keluarga..
Tak salah nak berkawan..mama tak halang pun..
Cuma sebolehnya mama nak jadi bff dengan anak-anak mama sampai bila-bila..
Dengan berkongsi minat yang sama, kami jadi semakin rapat, Alhamdulillah.


💪MENINGKATKAN SELF ESTEEM ANAK
Cik Nad percaya sebagai ibu, kita adalah penyumbang self esteem yang paling hebat terhadap anak..
Ibaratnya kita ada kuasa veto untuk meningkatkan keyakinan diri anak-anak..
Salah satu cara terbaik ialah menyokong perkara-perkara positif yang anak minat..

Itu lah sebabnya Cik Nad menggalakkan hobi Haiqal ni..
Kita support dia..
Dengar setiap cerita dia..
Cuba jawab soalan-soalan dia..(kadang-kadang geram jugak sebab banyak sangat tanya!)
Puji hasil masakan dia..
Apa-apa sajalah..asalkan boleh buat dia jadi positif..
Ataupun biar dia rasa dirinya 'valueable'..
Yang penting try to avoid cakap benda-benda negatif yang boleh buat dia jadi down..
Contonya cam "ehhh apa lah minat masak! macam pompuan..dah takde hobi lain ke nak buat?"
Sangat-sangat negatif ye ayat tu...chooiiii!

Mengenali Haiqal ni..(mestilah aku kenal, anak aku kan!)
Dia seorang yang pendiam..pemalu pun ye jugak..
Kurang keyakinan diri???
Ermmm ada jugak...
So, Cik Nad nak gunakan peluang ni untuk tingkatkan self esteem dia..Yesss!
Sebagai ibu, kita kena bijak rebut peluang..

Beberapa hari lepas, Cik Nad ada share di Facebook cerita Haiqal buat burger bakar..
Klik SINI
Terima kasih banyak pada korang yang like dan komen..
Bila tunjuk kat Haiqal, dia happy sangat..meleret senyum!
Pastu siap request nak buat video dia memasak pulak lepas ni..
Nak buat video???
Haa! tu ada unsur-unsur keyakinan diri dah mula terbit tu..Hahaha
Cik Nad yakin benda-benda begini akan dapat meningkatkan self esteem Haiqal..
Insyaallah.

All the best Haiqal..
Mama sentiasa doakan yang terbaik untuk Haiqal😗








11 October 2016

SUSUNATUR ALMARI ANAK PEREMPUAN.

Assalamualaikum...
Hai korang!

Hari ni Cik Nad nak share susunatur almari budak Syamim..
Sebenarnya dalam bilik tidur Syamim dah siap ada built in wardrobe..
Tapi mak dia sesuka hati dah jadikan sebahagian besar wardrobe tu tempat simpan tuala, cadar, kain telekung dan yang seangkatan dengannya..hehe...
Tudung-tudung mak pun bergantung kat dalam wardrobe Syamim jugakkk..
Handbag mak pun tumpang situ jugakkk..
Sudahnya Syamim dapat sebahagian kecil area dalam wardrobe tu untuk barang-barang dia sendiri..
Huhh..kejam kan!

Selepas wujud sedikit keinsafan dalam sanubari mak..
Maka baru-baru ni mak belikan Syamim almari baru..:)))
Beli yang kecik comey jer..
Besar-besar kang tak muat nak masuk bilik tidur dia pulak sebab dah sedia ada seketul built in wardrobe tu kan..

Nak membeli almari pun drama jugak tuuu..
Cik Nad ni teringin la nak yang pink-pink..
Tak pun yang princess ker..barbie ker..
Yer la, seorang ni jer la anak pompuan mak khennn..
Tapiiii...
Anak bertuah tu tak nak!!!
Dia siap request nak almari boboiboy...
Ehhh..apahal pulak boboiboy???
Adoiiii...

Pujuk punya pujuk..
Memang jenis tak makan pujuk..
Ok, Fineeee!!!

Finally Cik Nad beli yang kosong jer..
Takder princess..takder barbie..and semestinya no boboiboy!!
Cari yang warna putih mulanya..
Tapi yang putih design dalamnya Cik Nad tak berkenan pulak..
So last sekali pikir-pikir ambik seketul yang colour hitam..




 Cik Nad suka partition kat dalamnya tu..
Kemas untuk kita nak atur barang..



 Dannn..
Ini kejadian selepas susunatur dilakukan..
Cik Nad masukkan dalam almari ni barang-barang yang Syamim guna hari-hari..
Senang untuk dia organised sendiri barang-barang dia..



 Untuk baju-baju harian Cik Nad atur macam ni..
senang untuk anak dara tu SIMPAN DAN AMBIL SENDIRI baju dia..
Ye laa dah besar kannn..
Kena belajar buat sendiri lah..
So, Cik Nad rasa cara ni sangat praktikal untuk dia..
Cik Nad ajar dia baju yang baru lipat susun dari belakang..
Yang nak dipakai ambik dari depan..
Buat sistem gitu..Kalau tidak hari-hari pun dia ambik baju yang sama nak pakai..haha..
Cara susun menegak camni paling sesuai sebab kita nampak semua baju yang ada...
Baju yang nak pakai jalan-jalan Cik Nad gantung kat hanger bahagian atas tu jer..



Untuk empat ruang berkotak bahagian bawah tu pulak..
Cik Nad prefer untuk gunakan bakul plastik putih ni..
Simpan situ barang-barang yang Syamim selalu guna..
Faveret toys dia..dan buku-buku cerita yang dia suka baca..
Senang untuk dia ambil dan simpan semula..
Taknak banyak sangat barang kat sini..kang serabut!





 Ini pulak kat bahagian dalam pintu almari..
Kita gunakan sepenuhnya ruang yang ada yer..hehee..
Comel dan sangat berguna hanging storage bin cenggini..
Bekas yang bawah sekali tu Cik Nad letak sikat..
(letak sikat paling bawah supaya senang Syamim nak capai)
Kedua dari bawah simpan stoking..
Seterusnya simpan segala hairband dia..
Yang atas sekali tu Cik Nad simpan aksesori-aksesori anak dara tu..
gelang tangan, rantai manik-manik, klip rambut dll..
Yang atas sekali tu kiranya benda-benda yang dia jarang guna pun..
Mak dia yang kena pilihkan kalu dia nak pakai pun..
Maka eloklah dok tergantung paling atas barang-barang tu..

Meh nak tunjuk sikit cemana nak gantung storage bin tu..
Alaaa Cik Nad tau  ko pun reti nak gantung benda alah ni..
Saja la hakak nak tunjuk jugak..
Ko tengok jer la!!


 Mula-mula lekatkan hanging hook..pilih la yang comel-comel sikit..hehe..tapi yang penting kena make sure hook tu boleh tampung benda yang berat sikit..jangan la beli yang murah sangat.. nanti tak kukuh, senang tanggal..selalunya kat belakang hook ni dia akan mention boleh tampung berat berapa..Yang ni kalau tak silap Cik Nad 500gm kottt..Tapi idok ler hakak humban barang 500gm ke dalam setiap satu storage bin tu..kang roboh pintu lemari tu tak pasal..mencari namanya tuh!!!


 Gituuu!






22 September 2016

Resepi ; KARI IKAN SPECIAL (Tanpa santan)

Hello..hai korang!

Hari ni Cik Nad nak share resepi Kari Ikan Special..
Resepi ni merupakan salah satu menu feveret family Cik Nad..
Sebenarnya resepi kari ikan ni ada pelbagai versi..
Lain orang lain caranya, kannn...
Yang Cik Nad nak share ni kiranya versi Cik Nad sendiri..
Antara kelainan kari ikan Cik Nad ialah ikannya digoreng terlebih dahulu..
Cik Nad jugak tak menggunakan santan..
So yang tengah berdiet tu boleh lah makan tanpa rasa berdosa..
:):):)
Rasanya???
Insyaallah sedapppp...:)
Jom kita jenguk resepinya...




okeyyyy
Kita move on ke bahan-bahan...



BAHAN-BAHAN ;

2 EKOR IKAN BAWAL HITAM SIAP DIGORENG 
* nak guna ikan lain pun boleh. Gaul dengan garam kunyit dan goreng jangan terlalu garing *
1 SUDU KECIL HALBA CAMPUR
SEINCI HALIA DIHIRIS NIPIS
4 ULAS BAWANG PUTIH
2 BIJI BAWANG BESAR
SEBATANG SERAI DIKETUK
SETENGAH BIJI TOMATO DIPOTONG DADU
1 BIJI TOMATO DIBELAH 4
1 BIJI CILI HIJAU
1 BIJI CILI MERAH
1 BIJI TERUNG DIPOTONG 4 ATAU 6
5-6 BIJI KACANG BENDI
5 SUDU BESAR REMPAH KARI IKAN
1 SUDU BESAR REMPAH KURMA
1 SUDU KECIL SERBUK CILI
GARAM SECUKUP RASA
AIR ASAM JAWA SECUKUPNYA



CARA-CARANYA ;

1) Panaskan minyak secukupnya. Tumis halba campur, bawang besar, bawang putih, halia, tomato yang dipotong dadu dan serai. Tumis hingga semua bahan jadi layu dan naik baunya.

2) Masukkan 2 cawan air putih. 

3) Kemudian masukkan rempah kari ikan, rempah kurma dan serbuk cili. 

4) Kacau sebati dan biar hingga pecah minyak.

5) Masukkan pula air asam jawa. Jika terlalu pekat, tambah sedikit lagi air.

6) Seterusnya masukkan kacang bendi,terung dan tomato yang dibelah 4. Tambahkan garam secukup rasa.

7) Biar kari menggelegak sedikit.

8) Seterusnya bolehlah masukkan ikan bawal goreng tadi. Kacau rata biar ikan sebati dengan kuahnya. (Ni lah namanya ikan di laut, asam di darat, di dalam kuali bertemu jua! hehehe)

9) Finally patah-patahkan cili merah dan cili hijau ke dalam kari kita. Perasakan secukupnya dan bolehlah dihidangkan.









26 January 2016

KISAH "KAK ANDAM" TERLAMPAU...



Baru-baru ni kan Cik Nad ada citer pasal majlis pertunangan adik Cik Nad, Nurul..
Ingat tak? kalau tak ingat klik sini


Biasalah kannn kalau dah nak buat majlis pertunangan haruslah nak makeup-makeup pengantin yer dokkk..Cik Nad  awal-awal lagi dah surrender kalau bab nak makeup orang ni..muka iols sendiri pun tak reti nak touch up inikan pula makeupkan pengantin..memang tak la! Kalau dolu-dolu masa zaman muda mudi hakak reti la jugak main dengan alat-alat makeup ni..tapi sekarang hakak dah insappp..*phuiii*...kahkahkah...
Tapi series la, dah lama iols tak bermakeup, lipstick pun ada 2 batang jer beli tahun lepas kottt..
Adik Cik Nad, Hanim tu terer la jugak makeup, tapi dia pulak ada anak kecik..bila anak dia nak besar pun tak tau..asal besar jer, muncul lagi yang kecik..yang kecik tu besar sikit..keluar lagi yang kecik!!! Hahaha..ok, tak kelakar!


So untuk menyelamatkan keadaan yang sediakala selamat, Nurul laju-laju dah deal dengan seorang 'kak andam' dari Pulau Pinang..Yeahhhh!!!
(sebenarnya aku tau Nurul pun memang cuak nak serah muka dia kat kakak-kakak dia)
:):):)
Dengan tu kami ingatkan dah settle la satu bab...


TAPI...


Kusangkakan hujan hingga ke petang, rupanya panas di tengahhari..
ehhh..silap..silap!!!
Kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahhari..

Sekali kak andam tu dah buat taik..
Adoiyaiiii...orang Penang kata dok buat leceyyyyy...


Ceritanya camni...hmmm sebelum tu Cik Nad rasa elok tak payah dedahkan nama kak andam ni yer..bukan apa, kita faham dia berbisnes..taknak la sampai kacau periuk nasik dia pulak..cukuplah perkongsian ni untuk kita ambil pengajaran mana yang patut..okehhh???


Haaa berbalik pada cerita tadi..majlis pertunangan Nurul start pukul 12 tengahhari..so, si pengantin perempuan ni dengan machonya  deal dengan kak andam suruh dia datang pukul 10.30 pagi..dah bagi alamat..dah habaq tarikh..dan kak andam tu pon dah setuju..kira settle la..ok fine!


Malam sebelum majlis pertunangan tu lagi sekali Nurul ingatkan kak andam..dan kak andam pun kata ok..
korang boleh agak tak apa yang akan  terjadi???
Hehehehe...
Tiba hari yang ditunggu-tunggu, kami sekeluarga memang bizi la start dari pagi lagi..yang tak bizi pun acah-acah bizi jugak..mana nak kemas dewan, susun hantaran, tunggu catering..tapi yang paling ketara ialah masing-masing dok sibuk melawa..haha..5 beradik pompuan weiii..sesak semua beratur depan cermin nak lilit tudung..berdiri paling depan hadap cermin ialah mak aku!!! Kahkahkah..takper, relax arrr mak Cik Nad bukannya baca pun blog nih..:)


Sedar-sedar jam dah pukul 11 pagi..baru aku teringat, kak andam tak datang lagi!!!
Tengok-tengok Nurul dok terpacak dengan muka pucat lesi..ketaq kottt minah tu..haruslah kan..rupanya dia dah berkali-kali mesej kak andam..kak andam kata dia on the way..eiiii series Cik Nad tak suka janji dengan orang yang tepati waktu..sakit ati kottt..
Tunggu punya tunggu dah pukul 11.30..bayang kak andam pun tak nampak..
Ini boleh menimbulkan ammarah!!!
Gila ko..majlis nak start kul 12...11.30 dia tak sampai lagi..
Last-last aku suruh Nurul desak dia..tanya bebetul dia ada kat mana sekarang..tak payah nak on the way sangat! bukannya dia mai dari KL pon...Akhirnya kak andam bagi jawapan yang sangat besttt..
Time tuuu masa pukul 11.30 pagi dia sedang berada di depan gereja Bukuit Mertajam..dan kat situ tengah jam teruk!!!


WHAT???


Korang tau tak dari gereja Bukit Mertajam tu nak ke rumah mak Cik Nad ambil masa setengah jam kalau jalan clear..tu kalau jalan clear tau..kalau dok hadap jam teruk camni bila yang dia nak sampai??? Nanti nak cross penang bridge kompom jam lagi cuti-cuti ni..Adoiiii awat la hang camni kak andam oiiii...
Takkk..yang Cik Nad tak pahamnya..hari tu 26 December, sehari selepas krismas..ko tak boleh pikir ker, mestilah jam area-area gereja ni semua..tambah pulak gereja Bukit Mertajam tu ialah gereja besar Pulau Pinang..awat ceq pi lalu jalan tu kak andam oiii...hang tak boleh pikiaq jalan alternatif lain kaaa??? kalau dah takdak jalan lain pun, hang kena la keluaq rumah awai-awai..lepas subuh nak keluaq pon takpa..sebab hang dah janji dengan orang..amanah ni tau...ker hang pi makeup paderi kat gereja tu..haihhhh!!!


Yang tu satu hal..ada satu lagi yang paling tak boleh blah..


Kak andam tu kata kat Nurul suruh postpone majlis tu ke pukul 2..
Amboiiii...amboiiii...amboiiii...
Dia siap cakap ni first time orang mintak dia makeupkan pukul 10.30 pagi..konon dia tak pernah dengar orang buat majlis bertunang kul 12 tengahhari..
Apa kata kau???
Sorry to say, tapi ni dah kira kuang hajaqqq...sewel ker hapa minah ni? Majlis orang, soka ati la nak buat kul berapa pun..kalau tak boleh makeup, awal-awal lagi cakaplah tak boleh..
Bukannya kami paksa hang, acu pisau kat leher suruh makeup jugak-jugak ker hapa!
Yang hang pi mengaku kata boleh tu pasaipa? Annoying betoi laaaa...
Aku terus suruh Nurul cakap dengan dia tak payah datang terus..lantak la hang on the way ker.. in the way ker..masa ada lagi setengah jam jer..tak payah dok buang karen melayan kak andam terlampau tu..Apapun memang tak profesional la tindakan kak andam ni!


Haaaa masa tinggal lagi setengah jam!!!
Siapa pulak nak makeupkan budak nurul ni???
Alalalalala...
Korang suspen tak???
Tengah kami semak-semak otak tu..nasib baik muncul wonder pets datang membantu..
Lega!!! Alhamdulillah, muncul tiga dara tepat pada masanya...
Nurul nyer best friends sampai..yeayyyy..
Tunggu apa lageyyy..terus serah tugas makeupkan pengantin pada diaorang bertiga...
Terima kasih yer adik-adik...nasib baik hangpa ada..kalau tidak dah sah-sah hakak akan jahanamkan muka Nurul dengan tangan hakak yang keras kejung ni..


Adik-adik..kakak serahkan muka Nurul kat hangpa..buatlah lagu mana hangpa suka pun.. kami redho! Tak sia-sia Nurul berkawan baik dengan wonder pets bertiga ni..hahaha..hangpa memang terbaik la!


Masa bila yang hangpa beratoq ambik gambaq ni pun tak tau..awat tak ajak hakak sekali?
:)
Ok apa wonder pets ni makeup..dah cantik pun..berseri-seri..
Huhhh..kirim salam jer la kat kak andam terlampau tu! *mata pandang atas*

Dah sampai dewan, Hanim touch up sikit..

Alhamdulillah, akhirnya semua berjalan lancar walaupun kak andam berpotensi untuk membuat onar pada mulanya..


Ucapan ringkas untuk Kak Andam :

Salam dik..
Pertamanya Cik Nad doakan adik berjaya dalam bisnes yang adik ceburi ni..
Cik Nad tau adik berpotensi untuk terus maju ke hadapan..
Tapi sejujurnya Cik Nad rasa masih banyak yang perlu adik pelajari..
Paling penting cara berkomunikasi dengan pelanggan..:)
Awak berbisnes dikkk..kena fikir panjang sebelum bercakap..
Jadikanlah ini satu pengajaran..
Entry ni bukan untuk jatuhkan awak yer..(sebab tu Cik Nad tak mention nama)
Semoga adik tak akan ulangi kesalahan ni lagi..
Ingat, bila dah berjanji dengan pelanggan itu dah dikira amanah...
Jangan sulitkan urusan orang, Insyaallah urusan kita juga akan dipermudahkan..
Lastly, kalau dah terbuat salah...ringankanlah mulut tu untuk meminta maaf..:)

All the best!!!


Sekadar gambar hiasan...tiada kena mengena dengan cerita kak andam..haha











18 January 2016

RESEPI MUDAH BENGKANG BERAS ; SEDAP BAQ HANGGG!

Bengkang Beras.


Korang suka tak makan kuih-kuih pesen lama ni???
Eiiii Cik Nad suka giler...memang feveret! Kuih moden pun suka jugak...semua benda pun aku bedal sebanarnya..tapi paling win kuih-kuih pesen lama ni la..
Masalahnya dengan kuih-kuih "orang tua" ni ialah nak sediakannya tu agak rumit..selalunya kuih moden lebih senang nak buat..kan??? Orang dolu-dolu ni semua rajin-rajin agaknya yer..sanggup duduk lalma-lama kat dapur..buat kerja semua sangatlah tertib dan berseni..diaorang tak kisah pun seharian duduk di dapur..tapi yer la kan..dolu-dolu mana ada internet..ngehhh..ngehhh...so diaorang takder la gila nak layan fb ker..ig ker..hahaha...
Kalau macam Cik Nad ni..memang mintak mahap la nak berlama-lamaan di dapur..masak semua jenis zasssss..sepantas kilat! Lagi cepat habis masak, lagi bagussss..
Saiya ta kuad...:):):)


Tapi kannn...
resepi yang Cik Nad nak share ni memang terrrsangaatttt senanggg..
semudah 123 baq hang!!!
Budak tadika pon boleh buat..*ok, tu tipu*
Tapi series senang giler nak buat bengkang beras ni..
Errr korang panggil bingka ker? kannn??
Orang utara panggil bengkang..hehe..
sama jer la bengkang dengan bingka ni tapinya..
perkataan seerti kottt!


Sepatutnya kalau betul-betul nak ikut cara tradisional nak kena kisar beras untuk buat bengkang beras ni..tapi hakak tukar lah sikit..kita guna tepung beras jer..kan aku dah kata..saiya ta kuad..
Bahahaha...
janji bengkang menjadi elok dan rasanya pun kompom tiptop!
leceh la nak blend beras semua ni..kang tak cukup masa nak layan fb pulak..kahkahkah..amboiii sangat perangai tu!

Oklah..tanpa membuang masa..
Cik Nad persembahkan..
Jeng..jeng..jengggg...

Resepi Bengkang Beras..



BAHAN-BAHAN :
1500ml SANTAN (dari 2 bijik kelapa) @ Cik Nad guna santan kotak 1000ml + 500ml air
250gm GULA PASIR
250gm TEPUNG BERAS
50 gm TEPUNG JAGUNG
1/2 sudu teh ESEN VANILA
1 sudu teh GARAM

*Loyang 8"


Ni la pun bahan-bahannya..sikit jer bahan..senang!
Tapi Cik Nad nak ingatkan korang..kalau korang spesis pemalas sama cam Cik Nad yang nak guna santan kotak, please make sure korang guna jenama KARA yer..so far Cik Nad buat kuih guna KARA memang jadi elok..cun! Pernah sekali Cik Nad buat guna santan kotak jenama lain, tak jadi ko..lembikkk, tak boleh nak potong jadinya..dah la masa buat tu mak mertua datang rumah..choiiii..rasa nak pakai helmet full face jer tau! baru nak eksyen sikit konon terer buat kuih bengkang ni..dahhh..tetiba tak menjadi pulakkk..cisss kek betol!
So, make sure yer sila guna santan jenama KARA..
**KARA, sila buat tajaan kat Blog Cik Nad..dah buat promosi free ni**
Hahaha..
Tepung beras pulak, seeloknya guna cap TERATAI..

Nak buatnya senang jer..

STEP 1:
Campurkan kesemua bahan dan kacau hingga sebati.




STEP 2 :
Tapiskan adunan ke dalam periuk. Kacau diatas api yang slow hingga adunan menjadi agak pekat.




STEP 3 :
Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dioles  minyak. Kemudian bolehlah dibakar.
Cik Nad bakar selama 1 jam dengan suhu 230..
Terpulang lah yer, ikut kesesuaian oven masing-masing.




Dah siap masak tu, tunggu sejuk baru boleh potong tau..bawak bersabar sket..jangan gelogoh!
Seeloknya bakar biar garing sikit bahagian atas tu..baru ada uummphhh..gitchu..:)

Ok..selamat mencuba..
Jangan lupa tau..
santan KARA & tepung beras TERATAI..
Insyaallah..mesti menjadi!

:):):):):)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015