FOLLOW

08 March 2015

PENGALAMAN "NGERI" DI HOMESTAY 'H', JANDA BAIK...

Hai korangggg...

Dalam entry sebelum ni Cik Nad ada cakap nak citer pasal homestay 'H' di Janda Baik kannn...
Sebenarnya serba salah jugak ai nak tulis entry ni...

Hurmmm...
Camni la...
Sebelum tu Cik Nad nak jelaskan yang homestay 'H' ni ada beberapa unit...agaknya nasib kami yang kurang baik kottt...unit kami jer yang bermasalah agaknya...Yang lain-lain tu ok2 jer kottt...agaknya la kan!


Ni la ghopernya Homestay 'H' tu...
Dalamnya ada 2 bilik...
RM250 per night...


Serba-serbi kat dalamnya cenggini la...
Ada meja makan, sofa, tv, 1 katil queen, 2 katil single...
Ok fine!!!
Memang takder masalah kat situ...


Yang ni pulak dapur & toilet...




Di atas ni pemandangan di luar Homestay...cantik kan? Paling best dekatttt sangat dengan sungai...
Pastu disediakan jugak tempat untuk bbq..



Melihat semua ni rasa cam ok2 jer kannn..betul tak???
Macam tu la yang kami rasa masa memula masuk homestay ni...
Kitaorang dok teruja tengok sungai mengalir cantik jer kat depan tu...
Pastu melihat tempat bbq, Cik Nad dok start gedik membayangkan meriahnya aktiviti malam nanti...hewhew...
Aku kan cepat excited tak tentu hala skit!

TAPIIIII...

Lepas beberapa ketika kami noticed banyak benda yang tak kena dengan homestay ni...uwaaaa...spoil mood betul la! Tak suka tawww....huwarrgghhh...

Meh sini Cik Nad list down apa yg tak kena tu;

1) Tv tak berfungsi
2) Fridge tak berfungsi
3) Toilet tak boleh flush (yg ni paling tak boleh blah...grrrr)
4) Air kat sinki dapor slowwww giler
5) Air kat dalam toilet pon sekejap ada sekejap tak ada
6) Sebijik lampu jer yg boleh nyala..yg lain2 semua tak berfungsi
7) Takder lampu di tempat bbq

Ko rasa??? Best tak gi cuti kat homestay kerek camni...grrrr...

Petang tu aku call owner...
Aku komplen la pasal tv, fridge & toilet...
Makcik owner tu terkezut...
Konon dia tak notice benda2 tu...
Pastu dia cakap japgi anak dia akan datang baiki semua tu...
Lega laaa kami dengar camtu...

Tapi tunggu punya tunggu...
Tak siapa datang ponnn...
Hamboiii sangat tau anak makcik nih!
Sampai la nak masuk waktu maghrib dah..
Hahhh...yang ni lagi suspen...
Petik2 suis, hanya 1 lampu jer nyala...
Alahaiii dah kenapa pulak ni???
Nak kena bergelap pulak dahhh...
Takmaw laaa...

So Cik Nad call makcik owner tu lagi sekali...
kali ni Cik Nad is bengang giler okehh...
Ko bayangkan dia boleh jawab "kawasan Janda Baik ni memang mcm ni...supply electrik tak cukup"...
APAAAA???
Ingat aku bodoh ker...
Unit-unit lain kiri kanan semua terang berderang...Yang kami punya ni jer yang problem!!!
Supply elektrik tak cukup???
Jangan merapu sangat la makcik oiii...
Kang kena saman dengan TNB baru tau!

Maka Cik Nad pon terpaksa sound makcik owner tu...
Yesss terpaksa okehhh...
Ai is tak suka sound2 orang tau!
Pastu lagi sekali Makcik tu janji kejap lagi anak dia akan datang baiki...
Anak dia ni sebenarnya ada kat mana...
Awak kat mana...awak kat mana????
Haizzzz.....


Cenggini la keadaannya...
Terpaksa buka juga tv yg rosak tu...
Nak bagi cerah skit...

Kekecewaan berterusan lagi masa nak berbbq...hukhuk...
Gelap gulita ko...
Tempat bbq "jiran" sebelah menyebelah ok jer...yang kami punya jugak bermasalah! Nasibbbb...

Tengah berbbq makcik owner tu datang...
Anak dia tetap tak muncul...
Makcik tu mintak maaf banyak-banyak...
Dia pon tak perasan facilities kat situ dah teruk bebenor...
Nak cakap apa lagi???
Kami terus cut 1 night...
Asalnya plan nak dok sini 2 malam...
Dah gini kejadiannya...
Ko sanggup???
Memang tak la kan...
Kalau boleh Cik Nad nak chowww mlm ni jugak!

Itu lah dia...
Harap2 lepas ni tak akan ada lagi pengalaman camni...spoil mood jer kannn...

Untuk pengusaha homestay...
Sepatutnya check dulu keadaan homestay tersebut sebelum sewakan kat orang...Jangan la asyik nak pikir untung jer...tak baik tauuu...

Apapun Cik Nad harap pengusaha Homestay "H" tak akan ulangi lagi kesilapan ni...jadikanlah ianya satu pengajaran yer makcik...
Semoga bisness Homestay "H" akan terus suksess...Aamien...

Errr Cik Nad cam nak tau jer...sebenar-benarnya anak makcik owner tu ada kat mana? Hahaha...mood kepoci menyerang la pulakkk...;)

7 comments:

  1. Ini mmg blh mendatangkn marah kat sesapa pun ni esp yg bwk anak2 kecik kan..huhu..pfftttt sangatt

    ReplyDelete
  2. Hurmmmm .. mesti cik nad frust, kan. Pengajaran buat makcik owner tu jugak .. harap2 lepas ni facilities diperbaiki. Ehhh .. done follow cik nad jugak ..

    ReplyDelete
  3. kalau camni kita pun boleh jadi lagi seram dari hantu.. teruk sangat kot sampai owner sendiri tak tahu masalah yang berlaku.

    ReplyDelete
  4. sian kat bebudak....tak baik tau owner aniaya penyewa sampai macam tue sekali

    ReplyDelete
  5. tajukkkkkk.... kemain lagi... baca dengan selow selow nih... ingatkan ada kes kes misteri nusantara... hishhhhh... saya ni minat cerita2 macam tu walau penakut nombor satu... hehehe

    ReplyDelete
  6. Sedihnya dapat homestay ni.. Baru nak bercuti dah spoil lak mood kan?

    Last week kami sekeluarga ke sana jugak, tapi tak stay kat sini la.. Kami stay kat chalet lain, tapi best.. Homestay pun ada.. Sejuk sangat dan nyaman je rasanya..

    http://miaqaisarah.com/2015/10/29/percutian-best-di-tams-chalet-janda-baik/

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015