FOLLOW

22 March 2015

RESEPI KERABU TELUR BELANGKAS...

Korang pernah tak makan telur belangkas??
Errr ko tau kan belangkas tu binatang apa??
Selalu yang kita dengar peribahasa melayu "macam belangkas"
Maksudnya : lelaki & perempuan yang bergerak bersama kemana-mana...kononnya cam tak dapat dipisahkan la kekdahnya tu!!!

Sekarang ni Cik Nad nak ajak korang berkenalan dengan si belangkas...
okey la...meh sini Cik Nad tunjuk camner ghoper nya si belangkas ni...


Haaa ni la binatang belangkas tuuu...
Alkisahnya, mak aku yang beli belangkas ni...
Katanya ada jual kat pasar tani belakang UIA tu...
Cik Nad sendiri pon tak pernah ke pasar tani tu...
Hebat mak aku...
Sekali-sekala datang sini, habis satu gombak dia jelajah!!!

Nak citer sikit pasal belangkas ni...
Binatang ni hidup dalam laut...
Nama omputehnya Horseshoe Crab...
Ia sejenis haiwan yang hidup di air masin dan kadangkala di air tawar...
Belangkas ni binatang yang tidak menggigit...
So ko tak payah takut nak pegang...takdernya dia nak geget ko...
Dari segi perubatan pulak...
Dipercayai terdapat sejenis bendalir berwarna biru pada badan belangkas ni...
Cecair ni berfungsi untuk mengesan virus, bakteria dan toksin...

Boleh tahan hebat jugakkan belangkas ni...
Tapi itu laaa...
Ramai yang tak tau...
Dan Cik Nad rasa ada jugak antara kita yang rasa ragu-ragu...
Tak yakin boleh ker tidak orang Islam makan belangkas...
Betul tak????
Sebenarnya boleh tau...


Yesss...Majlis Fatwa dah putuskan...
Insyaallah, tak payah ragu-ragu...

Okehhh...
Berbalik pada cerita Kerabu Telur Belangkas tadi...
Sebenarnya tak susah pon nak buat...
TAPIIII
Kena pandai pilih part2 mana yang boleh makan & part yang perlu dibuang...
Yang ni memang Cik Nad fail...
Tak reti aku nak asingkan...
Setahu Cik Nad kalau termakan bahagian yang salah boleh jadikan kita mabuk...
Jadi pening-pening lalat gitu...
Isskkk tak berani mak!
So bonda Cik Nad jer la yang paham kerja-kerja tu...
Ai jadi tukang ambik gambar jer....
Kihiihkih...memanjang nak jadi mamarazi...


First sekali kita cuci2 belangkas ni dengan air sejuk...pastu terus rebus...Ada jugak yang suka panggang...Terpulang la...Senang jer nak cuci belangkas ni...Belasah jer jirus air...ko jangan takut, dia tak geget...Cuma kena hati-hati skit dengan ekornya yang tajam tu...
Aiseyyy...periuk Cik Nad dalam pic kat atas ni nampak berkilat semacam jer yer...Dah macam periuk ajaib pulak...hahaha...Selamat la ko sang belangkas...kena rebus dalam periuk ajaib!!!


Dah habis rebus...ni kira part paling mencabar...Kena keluarkan telur dan avoid terkena bahagian yang boleh memabukkan tadi...Ko jangan sembarangan, kang ada yang jalan melelong lepas makan nih...

Lupa pulak nak snap gambo telur belangkas yang dah dikeluarkan...sebab masa tu mak aku dah bising suruh aku letak hp and tolong dia potong bawang...ngehh..ngehhh...Mamarazi dah kena sound daaaa...


Ini lah rupa kejadian kerabu telur belangkas...
Sedappp...
ko percaya la cakap Cik Nad ni...
Ni kira kategori makanan eksotik la gamaknya kannn...
Tak kira la masuk kategori manapun...
Yang pasti Kerabu Telur Belangkas ni memang sempoiiii...

Ehhhh...
Tadi aku kata nak bagi resepi kan???
Alalalalala....
Okey2...senang jer sebenarnya...
Lepas dah keluarkan telur belangkas tu...
Ko campur jer bawang, tomato, cili padi, serai, garam & perahan asam limau...
Kalau ada halia muda ko gaul la sekali...
Makan dengan nasik putih...
Perrgghhhhhh...
Memang Thorbaik!






8 comments:

  1. Tak pernah makan kerabu telur belangkas. Sekadar yg rebus2 je. Hehe.

    ReplyDelete
  2. mana bahagian isi nya..err..ke x leh makan? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya ada jugak bahagian isi...tp ciknad tak pernah makan...selalu ambik telurnya jer.

      Delete
  3. belangkas ni memang yang boleh di makan bahagian telur nye je ke??berapa harga sekor tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jugak makan isinya...tapi ciknad tak pernah try...tak silap mak cakap 4 hengget kot seekor

      Delete
  4. tak pernah makan belangkas.. hehe.. 1 day kot..

    ReplyDelete
  5. Bagus ibu ciknad ni...julia yang mmg origin from Gombak pun tak tau ada pasar tadi belakang uia gombak tu hahahhaha...julia tak pernah mkn belangkas...kalau dapat pun x berani nak buat sebab tak reti nak masak...nanti dtg umah ciknad la jamu hehehhe leh rasa...rare ni

    ReplyDelete
  6. Murahnya sekor 4 hengget sekarang tahun 2017 kt tmpat saya sekor siap bakar rm30..siap jadi kerabu rm40..huhuhu...baru oder untuk esok..teringin sangat nk rasa

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015