FOLLOW

04 March 2015

SATU MALAM DI JANDA BAIK, PAHANG.

Ni citer masa cuti CNY yang lepas...
Cik Nad tak pernah lagi sampai ke Janda Baik ni...Bila makpak ajak, apa lagi...laju-laju la kata nak ikotttt...Lagipun Janda Baik tu dekat jer dari rumah Cik Nad, around 30 minutes kottt...Family Cik Nad jadi jauh la sebab diaorang dari Penang...ngeh..ngeh..ngeh..nasib la!

Pagi tu subuh2 lagi dah meriah dapoq Cik Nad..heheee...Dengan penuh semangat kesukanan Cik Nad masak sambal tumis udang, kari tulang rusuk, sambal sotong, buncis goreng, bilis + tempe...pastu masuk semua dlm tipuware...Yeayyy nak picnic di Janda Baik...Lama dah tak gi picnic wehhh...



Around kul 12 family Cik Nad dari penang sampai...kami gerak sama2 ke Janda Baik... Memandangkan tengah cuti CNY, logik sangat la jalan jam gilersss...Rakyat Malaysia memang sempoi...suka jalan2...Hahaha bahagia jer aku hadap jammm...errr Cik Nad bahagia la sebab laki yang drive...Cer kena drive sendiri, nanges kottt...

Nak dekat kul 3 baru dapat keluar exit ke Janda Baik...Ok dah tak jam...Semakin ke dalam perkampungan tu, semakin sunyi...kiri kanan jalan hutan jer...



Akhirnya sampai la ke Homestay "H"...
Nanti Cik Nad citer pasal homestay tu dalam next entry okay...(ada benda yang nak diceritakan!)

Cantik perkampungan Janda Baik ni..yer la kalau tak cantik takkan orang sanggup berpusu-pusu nak bercuti kat sini...Masa Bapak Cik Nad nak booking homestay ni, punyalah susah...semua dah fully booked...tinggal homestay "H" ni jer...Satu yg special kat sini ialah sungai yang mengalir...Banyak kawasan sungai dalam kampung ni...itu yang jadi attraction nyer...



Ni betul-betul depan pintu homestay kitaorang...Syok! Budak-budak puas mandi sungai...Ehhh jangan kata budak jer...mak budak, tok budak pon terjebak sama!



Air nyer sejukkkk...jernih...fresh jer rasa...Cik Nad celop2 kaki jer...hehehe...
Petang tu kiranya aktiviti bermanja dengan air sungai...Mandi la sampai lebam!



Encik Abah meneruskan kariernya sebagai pembaca newspaper yang setia...Enjoy urself abah...Cik Nad dah bertahun kott tak baca paper...



Haiqal & mak-mak sedaranya layan main catur...
Kiranya bersantai-santaian la kami petang tu dengan jayanya...Diselang-seli dengan aktiviti jemah-menjemah...kihkihkih...

Sebelah malamnya pulak kami layan bbq...Lepas solat Maghrib start la nyala2 api...



Awat yang semua dok seronok tengok api tuuu...ntah, tak paham pulak Cik Nad...asal ampa bahagia! Okehhhh....

Mak ai dah bawak siap binatang2 yang nak dibbq...dah siap marinate...tinggal nak bakaq jer...


Encik Abah menunjukkan skill membakar sate...

Cam biasa la khennn...Dah bbq pastu makan sama2...part tu yang paling best...makan-makan...jemah-jemah...mesra-mesra...;)





Kami cuma bakaq sate & ayam...ikan siakap tak jadi bakaq sebab semua dah kenyang tahap gaban...dengan makan nasik impit kuah kacang lagi...dah tak mampooo nak terima ikan bakar...ko masuk fridge balik la yer siakap woiii...

Dannnn ehemmm...


Bercandle light laa kononnya kami...kahkahkah...takder maknanya hoiii...;)

Camtu laaa..sembang-sembang sampai dah tak mampooo nak bukak mata...pastu semua masuk...mentido!

Bagi Cik Nad bercuti kat Janda Baik ni..kiranya kita dapat spend quality time dgn family...enjoy nature gitu kekdahnya...Ko dudok situ 1 atau 2 malam ok laaa...lebih pada tu boring la kottt...tak tau la kot ko jenis bahagia habis-habisan dgn air sungai & pokok2 hutan, boleh la stay lelama kat situ...ngehh..ngehh..ngehhh...

Esoknya bangun pepagi...hirup fresh air tepi sungai tu...memang wallaweyyy...pastu breakfast mee goreng...mak aku tapau jer kat gerai...Lepas breakfast, sempat lagi Daniel & Syamim mandi sungai lagi seroud...pastu siap2 nak balik KL...





Posing seround sebelum balik...



Errr...ni adik Cik Nad, Amirah...dari mula sampai Janda Baik Hingga waktu nak balik ni...dia non stop dok layan buah berangan!!! Hahaha...

Itu la ceritanya...
Kalau tanya next time nak cuti di Janda Baik lagi tak...
My answer is yessss...
TAPI...
No more with Homestay "H" pleaseeee..
Next entry ai story pasal Homestay "H" ok...

Dahhhh...babai...;)

5 comments:

  1. Tak sabar nk tau pasal homestay H ni.hahaha.apala kontroversi sgt!!hehehhe...cepat ciknad cerita tau

    ReplyDelete
  2. Entry yg yt tgu2 tp tak abis lak.. Hahaha.. Cpt sikit up cerita Homestay H ye ciknad! ;)

    ReplyDelete
  3. Slm. Apa nma homestay ni yea. N ada no contact x. First time nk berblm kt jnda baij

    ReplyDelete
  4. Slm. Apa nma homestay ni yea. N ada no contact x. First time nk berblm kt jnda baij

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015