FOLLOW

18 June 2015

DAGING MASAK HITAM ALA UTARA

Salam Ramadan Kareem...
Alhamdulillah dah masuk bulan mulia ni yer...
Cik Nad is happy giler...
Nak2 lagi semua rancangan yg Cik Nad plan berjalan lancar...
Setakat ni laaa...
Hopefully esok2 pun semuanya dipermudahkan...
Tapi tu la kannnn...
Pentingnya planning dalam kehidupan seharian kita...
Bak kata omputeh...
"PLAN YOUR WORK...AND WORK YOUR PLAN"
Gitewww...
Ehhh housewife, mak2 pon kena ada planning cantekk tau...
You dont play2...
Timetable is sangat penting hokeyyy...
Barulah kita boleh manage time sebaiknya...
Sekarang ni semua kerja rumah hakak dah settle...
Sementara tunggu solat Asar sempat buat entry kejap...
Ngeheee...

Korang makan apa bersahur tadi???
Cik Nad masak simple jer...
Daging masak hitam ala utara & Sambal tauhu...
Daniel punya permintaan...
Memandangkan hari ni first day budak tu berpuasa...
Mak layankan jer laaa...
Lagipun daging masak hitam ni feveret Encik Abah jugak...
Memang sedap resepi ni...
Makan dengan nasik putih pon boleyyy...
Dengan nasik minyak pon masuk jugak!!!





Sebenarnya Cik Nad terlupa nak ambik gambar...
Dah abis makan baru teringat...
Dasar sangat kan!!! Kahkahkah...
Dah tu aku terpaksa la edit sket letak frame keliling lauk tu...
Tak la nampak comot sangat!!!
Hahaha...aci la yer camtu???
Hakak fenin la koranggg first day bersahur kekdahnya...
Oklah...meh kita jenguk resepi...


DAGING MASAK HITAM ALA UTARA.

BAHAN-BAHAN :
1 KG DAGING
1-2 BIJI BAWANG DIHIRIS
KELENGKAP PENUMIS
SEGENGGAM DAUN PUDINA
1 CAMCA BESAR REMPAH KURMA
2 CAMCA BESAR SOS TOMATO
2 CAMCA BESAR KERISEK
1/2 CAWAN KICAP MASIN + KICAP MANIS


BLEND :
30 TANGKAI CILI KERING
2 BIJI BAWANG BESAR
4 BIJI BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
3 BATANG SERAI
2 BIJI BUAH KERAS
1 BIJI TOMATO


CARANYA :
  1. PANASKAN MINYAK. TUMIS KELENGKAP PENUMIS (kayu manis + buah pelaga + cengkih + bunga lawang), BAWANG DIHIRIS DAN DAUN PUDINA. BIAR SEKETIKA HINGGA WANGI.
  2. MASUKKAN BAHAN YANG DI BLEND. KACAU SEBATI. 
  3. MASUKKAN REMPAH KURMA, SOS TOMATO, KERISEK DAN KICAP. GAUL SEBATI. TAMBAH AIR JIKA TERLALU PEKAT.
  4. AKHIR SEKALI MASUKKAN DAGING. BIARKAN HINGGA DAGING EMPUK. TAMBAH AIR JIKA PERLU.
  5. PERASAKAN DENGAN GARAM SECUKUP RASA.


Simple dan sedap...
Cubalah...:)



Ni pulak sambal tauhu hakak...
Orang Penang panggil sambal taukua...
Hahaha...
Alhamdulillah berselera suami & anak2 bersahur tadi...


5 comments:

  1. Fuh! Mujur dah petang ni hehe. Mana pulak nak cari sambal hitam tu :D

    ReplyDelete
  2. Daging hitam tu sedapla nad nampak gambonya..nti nk tnya hubs kalau dia makan rin nk bt la..

    ReplyDelete
  3. menu ciknad mmg mengancam habissss

    ReplyDelete
  4. Daging hitam tu sedapla mengancam.. nak try nanti

    ReplyDelete
  5. hadoi!
    gugat jiwa baca entry ni :) hu hu hu...

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015