FOLLOW

15 July 2014

BISKUT KELAPA CRUNCHY...



Salam...biskut raya Cik Nad yang pertama untuk 2014 dah siap!!!
Haaa dah siap...nak tau tak punyalah jenuh nak start! Fuhhhh....apa masalah sebenar Cik Nad pon tak tau. Yang pastinya Cik Nad dah tak serajin dolu-dolu...huhu...Errr tapi memang la kan...anak dah 3 orang sekarang, komitmen pon semakin bertambah...macam2 nak kena pikir, macam2 nak kena buat..jadual harian semakin padat. Hok aloh...macam dahsyat la sangat kau Cik Nad...haha...drama la tu!

Okeyyy dah stop melalut tu! Now kita share resepi ok...resepi biskut kelapa crunchy ni simple sangat, sesuai untuk orang ''rajin'' cam Cik Nad...hehe...Tapi rasanya sedap tau...iyerrr series! Cik Nad yang baik hati ni mana suka nak tipu-tipu...not good okey, tambah2 bulan posa ni. So sesiapa yang nak try biskut yang senang dan sedap, boleh la try...Insyaallah...


BUSKUT KELAPA CRUNCHY

Bahan-bahan:
250 gm butter
2 biji kuning telur
200 gm gula kaster
100 gm tepung ubi
100 gm tepung gandum
200 gm tepung jagung
50 gm tepung kastad
2 sudu besar badam keping
100 gm kelapa parut-sangai hingga kekuningan
1 sudu teh esen vanila
Secubit emplex
Paper cup secukupnya
Hiasan - suka ati!

Cara-caranya:
  1. Putar butter, gula kaster, kuning telur dan esen vanila hingga sebati. Jangan lama sangat putar tu tau...kalau lembik sangat nanti tak crunchy biskut, kau jangan salahkan Cik Nad! Agak-agak dah sebati tu kira okey dah la.
  2. Dalam bekas yang lain, campurkan semua bahan-bahan kering - tepung ubi, tepung gandum, tepung jagung, tepung kastad, badam keping, kelapa parut & emplex. Gaul semua bahan biar sebati. 
  3. Masukkan bahan-bahan kering tadi kedalam campuran butter dan uli hingga jadi doh.
  4. Seterusnya buat bulat-bulat dan masuk kedalam paper cup.
  5. Sapu kuning telur diatas biskut dan decorate la camner pon yang korang suka...nak tabur hundred thousand ker...letak badam ker...cherry ker...chocolate rice ker...suka ati ler..ikut citarasa sendiri ok. 
*Cik Nad gantikan tepung gandum dengan tepung red rose...rasanya red rose paling elok untuk buat biskut.
*Kalau korang rasa tak nak buat bulat-bulat, boleh jer canai dan terap ikut bentuk yang korang suka.

Okey, selamat mencuba....

cantik kan masa kat dalam oven..golden gitu! Bau nyer jangan citer la...hmmm


BE KIND WHENEVER POSSIBLE...LET'S SPREAD LOVE!


No comments:

Post a Comment

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015