FOLLOW

06 April 2015

RUANG STUDY ANAK.

Assalamualaikum....
Hai...Salam ceria uols...:)
Dah lama sebenarnya Cik Nad nak share benda ni...
Tapi asyik tertangguh jer...
Hari ni baru la sampai seru gamaknya...
Hahaha...

Bagi mak-mak cam Cik Nad ni...
Apa-apa nak buat pun kena fikir keselesaan anak dulu...
Yer la ada anak-anak yang sedang membesar memang camtu...
Betul tak???
Korang pun sama kan...mesti cenggitu jugak...
Apalah maknanya rumah yang cantik tapi anak-anak tak selesa di dalamnya...
Memang tak bestttt...
Nak-nak lagi ruang study...
Kalau boleh tu biarlah diaorang ada tempat yang proper skit untuk belajar...
Tak payah keluar belanja tinggi sangat pun...
Asal selesa untuk anak-anak, cukup la tu...

Cam rumah Cik Nad ni...
Kecikkk sebenarnya rumah ai...
Bilik tidur pun comel2 jer...
Abang Haiqal & Daniel share bilik tidoq...
Memang muat-muat 2 katil single & wardrobe jer...
Meja study tak mampu dah nak sumbat situ...
Tapi kannn...Cik Nad memang tak berapa berkenan sebenarnya budak2 ni study dalam bilik...
Susah mak nak pantau weiii...
Anak tiga...so kalau boleh biar diaorang dudok gather-gather masa study...
Senang mak nak perhati tiga2 sekali...

Makanya dengan rela hati mak korbankan kawasan sudut ruang tamu untuk jadikan study area anak2...
Dulu plan nak letak buai ler konon kat situ...
Tak pun nak hias cam konsep indoor garden...
Haaahhh...tak payah!!! Lupakan semua itu!!!
Child education comes first...
Haaa gitu kekdahnya...
Ok tak nak berleter panjang-panjang...
Jom kita layan gambar...


Ni lah study area Haiqal, Daniel & Syamim...Di sudut ruang tamu rumah...





Setiap seorang satu meja ada 2 drawer untuk diaorang simpan apa-apa yang berkaitan dengan pelajaran...Mama kena selalu buat spot check, sebab selalu sangat robot2 mainan tersesat masuk sini...Tu yang waktu tengah buat homework tetiba akan dengar bunyi ultraman dok fight...Hamboi sangat!


Kerusi beli kat Giant jer...RM10 sebijik...Cukup la tu...asal selesa duduk...
Lagipun senang kerusi plastik camni...takder la kes tercalar lantai laminate mak kat bawah tu...mihmihmih...


Atas setiap meja Cik Nad letak benda ni...apa namanya bekas ni haa?? Errr blur pulak hakak...apa ntah orang panggil ni...korang paham2 jer la...Ni tempat untuk diaorang letak homework yang belum dibuat...Penting ada benda ni tau...sebab budak bertiga ni dengan mak nyer sekali semua ada penyakit amnesia...hahaha...boleh jadi hilang ingatan nak buat homework...Dah malam nak tidur tetiba ada pulak bunyi "mama...ada homework tak buat lagi"...Grrrrrr...So sekarang ni balik jer dari sekolah terus diaorang akan keluarkan homework letak sini...Cik Nad pulak akan letakkan buku2 untuk diaorang buat latihan kat rumah...Contohnya untuk Syamim minggu ni Cik Nad letak buku colouring & math..Maknanya, dia sendiri pun dah faham minggu ni nak kena study math dan buat colouring... Seminggu sekali Cik Nad tukarkan buku lain pulak...Cik Nad lagi selesa camni...kalau minggu ni ajar dia math, sepanjang minggu math jer...satu minggu satu subjek...Cik Nad tak buat satu hari satu subjek...Mak kompius...ngada-ngada skit mak nih!


Satu problem kat sini ialah study area budak-budak ni betul ngam2 depan pintu masuk...maknanya bukak jer pintu, direct nampak sini..Nak tak nak kena sentiasa pastikan area ni kemas selalu...Agak mencabar jugak sebenarnya nak pastikan budak-budak bertuah ni kemaskan meja study diaorang sentiasa...Kalau tidak migrain ooiii...masuk jer rumah dah nampak pemandangan yang tak ingin dilihat...Tapi so far Alhamdulillah...diaorang dah biasa kemaskan meja lepas belajar...Dan Cik Nad buat rule...atas meja kena kosong! Jangan nak ngada2 letak mainan ker apa...


Ni pulak tempat yang memang dikhaskan untuk simpan buku-buku, beg sekolah, beg ngaji dan yang seangkatan dengannya...


Haaa...proper la skit kan! Tak suka la tengok beg sekolah sepah-sepah bawah meja semua tu...


Cik Nad asing-asingkan buku teks, buku latihan dll dengan guna file holder camni...Senang sikit diaorang nak susun buku ikut jadual waktu ke sekolah...Atas sekali tu stok alat tulis...tapi tak boleh hambik suka ati tauuuu...siapa nak kena mintak dengan mama dulu...ai is mak yang sangat garang hokeyyy!!!! Hahaha...



Sticker ni Cik Nad beli di super save jer...tak ingat dah berapa ringgit...itu la aku cakap tadi...aku ni ada amnesia gamaknya...semua benda aku tak ingat! tapi murah laaa..dalam 5 hengget kot..Ceria la sikit ruang ni kan...


Butterfly tu pun beli kat supersave jugak...Frame tu beli kat jusco RM9.90...gambar kat dalam tu Cik Nad edit sendiri guna pics art pastu print kat kertas A4...Okey la tu, asal sedap mata memandang...:)

~HAPPY STUDY ANAK-ANAK~


16 comments:

  1. cik nad.. umah berapa sqf ye> besar je lin tgk... best tempat study.. harap semakin semangat dorang study

    ReplyDelete
  2. cik nad... untung nya anak2 kamu... best sgt tempat study nye ha.. kemas!

    ReplyDelete
  3. wah hebatnya ciknad.. nak share lah! saited punya pasal.. hihi

    ReplyDelete
  4. Umh ciknad besar.byk ruang yg blh dimanfaatkan.syiok!!!

    ReplyDelete
  5. tpt study cantik ngan kemas! suka tengok.

    ReplyDelete
  6. kemas sgttt ciknad... sukaaaaa...

    ReplyDelete
  7. kemas dan selesa..tetiba rasa macam nak nad jadi mak angkat saya.boleh?/hahahahah

    ReplyDelete
  8. cantiknya ruang study. Rajin mommy deco-deco.

    ReplyDelete
  9. Ciknad,
    Meja tu tempah khas ek?
    Berapa kosnya?

    Best sgt ada ruang study yg tersusun, semangat ank2 nk belajar!

    ReplyDelete
  10. kemasnya la ciknad...teratur nak belajarkan

    ReplyDelete
  11. terbaikklah ciknad!nanti hannah dah besar nak buat gini gak lah..tq sharing idea ni

    ReplyDelete
  12. Good job ciknad...konsep ruang dimanafaatkan sepenuhnya...seronok jadi housewife macam2 boleh buat.

    ReplyDelete
  13. bestnya bila anak-anak ada tempat study sendiri kan..diorang pun lagi selesa nak belajar,,,

    ReplyDelete
  14. bestnya tgk, boleh buat inspirasi untuk anak2 nanti...

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015