FOLLOW

07 May 2015

CHEEZY CHOCOLATE LAYER.

CHEEZY CHOCOLATE LAYER


Hai korang...pekabor?? Hari ni Cik Nad nak share resepi cake CHEEZY CHOCOLATE LAYER...Kalau korang ikut fb & ig Cik Nad mesti dah tengok Cik Nad upload pic kek ni kannn? Pastu Cik Nad dah janji nak share resepi kannn...pastu agak lama jugak hakak menghilang kannn...
Sorryyyy korangggg...hampun!!! Ai tak sengaja tau...biasa lerrr mak anak tiga kannn...harus bizi memanjang...Terpaksa dulukan mana yang penting...gitu kekdahnya!

Hokeyyy...sekarang kita share resepi kek yang bessttt sangat tu yer...series best tau kek ni...nak buat pun sonang jer...rasanya memang wallaweyyyy...Jom kita terjah resepi :



**FIRST STEP --- SEDIAKAN KEK.

BAHAN-BAHAN :
350 GM COOKING CHOCOLATE
225 GM BUTTER
500 ML AIR
3 BIJI TELUR
300 GM GULA CASTOR
400 GM TEPUNG NAIK SENDIRI

CARA2NYA :
  1. MASAK BUTTER & COOKING CHOCOLATE DALAM PERIUK MENGGUNAKAN API SLOW. KACAU HINGGA MELT. KEMUDIAN MASUKKAN AIR DAN KACAU SEBATI SEMUANYA. KETEPIKAN.
  2. PUKUL TELUR DAN GULA MENGGUNAKAN MIXER. SETELAH GULA HANCUR, MASUKKAN CAMPURAN COKLAT TADI.
  3. SAMBIL DIPUKUL PERLAHAN, MASUKKAN PULA TEPUNG SEDIKIT2 DAN GAUL SEBATI.
  4. TUANG KE DALAM LOYANG 8" DAN BAKAR.
nota : Adunan ini agak cair, jadi pastikan ianya dibakar dengan suhu yg lebih rendah & tempoh yg lebih lama...


**2nd STEP --- SEDIAKAN FILLING.


BAHAN-BAHAN:

250 GM FRESH CREAM
125 GM CHEESE
30 GM GULA CASTOR
60 GM INSTANT CUSTARD
165 GM SUSU CAIR
SEDIKIT ESEN VANILLA
100 GM COOKING CHOCLATE
1 SUDU BESAR SERBUK KOKO


CARA2NYA :
  1. PUKUL FRESH CREAM HINGGA KENTAL DAN KETEPIKAN (refer gambar no.1)
  2. PUKUL CHEESE, GULA, VANILLA. SEMENTARA TU KACAU SEBATI INSTANT CUSTARD + SUSU CAIR. KACAU GUNA SUDU JER TAU. KEMUDIAN MASUKKAN CAMPURAN INSTANT CUSTARD KE DALAM CAMPURAN CHEESE. PUKUL SEBATI. (refer gambar no.2)
  3. MASUKKAN FRESH CREAM TADI DAN TERUS PUKUL HINGGA SEMUANYA SEBATI. (takder gambar, lupa nak snap!)
  4. CAIRKAN COOKING CHOCOLATE + SERBUK KOKO (refer gambar no.3)
  5. TUANG COOKING CHOCOLATE KE DALAM ADUNAN FILLING DAN GAUL SEBATI SEMUANYA DENGAN SPATULA (refer gambar no.4)
**3rd STEP --- POTONG KEK MENJADI 3 LAYER. (rujuk gambar dibawah)

Add caption
**4th STEP --- LAYERKAN KEK DENGAN FILLING.

BAHAGIKAN FILLING TADI KEPADA 3 BAHAGIAN...LEPA BAHAGIAN PERTAMA ATAS KEK DENGAN FILLING DAN TANGKUP KEK LAYER KEDUA DIATASNYA...SAPU LAGI FILLING DAN TANGKUP KEK SETERUSNYA DIATAS...BAHAGIAN FILLING YANG KETIGA PULA, RATAKAN DIATAS KEK DAN SEKELILINGNYA. MASUKKAN KEK KE DALAM PETI SEJUK SEKETIKA SUPAYA MENJADI SEDIKIT KERAS. (refer gambar dibawah)



**5th STEP --- FINALLY SEDIAKAN GANACHE DAN TUANG KE ATAS KEK.


nota : Cik Nad guna cara diatas ni utk ganache...so far ok...kek jadi moist2 gitu...tapi kalau korang nak guna cara2 lain yang korang selesa boleyyy jer! Kan ada banyak cara untuk sediakan ganache...Cik Nad dapat resepi ganache ni dari seorang aunty yang baik hati...jumpa kat kedai bakery jer pun..:)

Okey...selamat mencuba yer...
Babai...

5 comments:

  1. nampak sedap, boleh try ni ^_^
    tq share

    ReplyDelete
  2. menariknya ciknad...terliur2 tengok

    ReplyDelete
  3. bebudaksuka la ni..coklat sesaja..heheh

    ReplyDelete
  4. saya tak tahulah but tiap kali cuba nak buat jadi mcm kurang sabar gitu.. haha

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015