FOLLOW

08 August 2015

POTLUCK SELEPAS RAYA.

Habis jer cuti raya dah mula la bersusun-susun aktiviti sambutan Hari Raya sana sini kannn... Cik Nad sukaaa, meriah jer rasa bila ada sambutan hari raya tu..Tak kiralah sambutan hari raya kat sekolah anak-anak jer pun, mak dia ni tetap rasa meriah...tumpang seronok ke anak tu...
Yer la budak kann..asal ada jamuan makan-makan jer...seronoknya kemahen!!!

Sekarang ni memang trend kalau buat apa-apa jamuan mesti konsep potluck...betul tak?
Best gak jamuan cenggini...masing-masing bawak juadah seorang sikit pastu kongsi-kongsi makan...
Meriah...macam-macam hado...

Cik Nad paling suka tengok sambutan raya budak-budak sekolah...Best tengok diaorang datang sekolah dengan wajah ceria..memasing bawak juadah, pastu baju raya budak-budak tu memang win! Macam-macam fesyen...hahaaa...suka sangat tengok...Untungkan bebudak sekarang...cantik-cantik baju raya...Tambah-tambah yang girl...amboiii yang datang cam retis pon ada...dengan baju liplap...manik sana sini..yang pakai tudung naelofar pon hado tuh! Entah kot dia rembat yang mak dia punya ker tak tau la pulokkk...hahaha...tapi kelasss habisss...Glam!

Minggu yang balik dari cuti raya tu terus sekolah Abang haiqal & Daniel dah buat sambutan hari raya...Kemahen suka la budak berdua tu...awal-awal lagi dah pesan kat mama mintak gorengkan mee dan meehoon...baekkk la nak...Kita goreng versi budak-budak nak makan yer, tak pedas sangat...
ala-ala manja gitu...



Ceria jer tu nak gi sambutan hari raya...Mula-mula tu Cik Nad nak buatkan kek...tapi diaorang tak nak..Ok lah, ikutkan korang jer laaa...Risau gak nak sediakan dalam kuntiti yang banyak ni...selalunya dok main masak-masak ikut portion yang family kami nak makan jer...Tapi Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar...Boleh tahanlah jugak rasanya...Harap-harap kena lah dengan selera budak-budak tu...

Minggu seterusnya pulak skul Syamim pulak buat sambutan hari raya...konsep potluck la jugak..
Lagi sekali Cik Nad cadangkan nak buat kek..dan sekali lagi cadangan Cik Nad ditentang! Haizzz budak-budak ni...banyak bunyi betul...Syamim kita kawan-kawan dia semua suka makan sosej...dah tu ko nak bawak sosej jer gi jamuan raya??? Adoiiii...beriya sangat nak bawak benda alah tu...mak ok jer...lagi sonang kerja mak ko ni...mihmihmih...cuma aku rasa cam tak berapa nak kena la pulak...tapi dah itu yang dia nak...layan jer la! Grill sosej, pastu hias-hias sikit...dah selesai! Lupa nak snap pic sosej tu..sebab dok saited snap pic tuan yang bawak sosej...heheee...


Ramai yang tanya baju Syamim ni beli kat mana...
Mak aku yang jahitkan sebenarnya...:)

Lepas dah settle jamuan raya Syamim..tetiba Abang Haiqal kata cikgu dia nak buat sambutan birthday party untuk pelajar-pelajar kelas dia yang lahir bulan May, June & Julai...
Potluck lagiiikkk...
Ko nak bawak apa Abang Haiqal???
Dia mintak nak bawak nasi goreng...dah la malam ni baru gitau, esok pagi dah nak kena bawak...
boleh jer mak nak buat nasik goreng..tapi dalam freezer tu ada udang sikit jer...tak padan kot nak buat nasik goreng untuk 37 orang nak makan...huhu...

Pastu kannn...tetiba Cik Nad teringat satu drama yang Nadiyaa Nisa berlakon tu...
Alaaa apa ntah tajuknya...yang Rahim Razali jadi bapak dia...mak dia dah meninggal, pastu nadiyaa nisa dok try masak nasik goreng cam mak dia buat tapi tak menjadi...sampai nangess minah tu dok try...ko tengok tak citer tu??? Aku tak ingat apa endingnya...yang aku ingat part nasik goreng tu jer...
Dia buat nasik goreng bodo-bodo jer..tapi nampak cam sedap!!!
Hahaha...dah melalut ke drama pulak hakak ni...kahkahkah...
Anak suruh goreng nasik jer pon...dah sampai keluar cerita drama semua apa cerrr???
Tapi tu lah yang Cik Nad buat...dapat ilham dari drama tu...ngeheee...


Yang ni namanya nasik goreng Nadiyaa Nisa...Hahaha...
Hakak masuk jer semua bahan yang ada dalam peti ais...
Buat cam nasik goreng cina...letak lada sulah...
Haiqal cakap sedappp..kawan-kawan dia semua suka...Alaaa budak sekolah memang cenggitu kan...
Ko bagi jer la apa pon...dia bedal jugak!!! hahaha...

Last sekali dah habis potluck anak-anak, mak pulak nak berpotluck...hahaaa...
Potluck mak dengan geng mak-mak la jugak...Cik Nad ni bukannya kerja opis pon..so takder la nak berpotluck dengan opismate semua tu...tapi ni potluck dengan geng-geng surau...haaa ko hado??? Hahaha...
Hakak kan dok join Kuliah Dhuha kat Masjid Al-Iman, Kemensah...diaorang la yang ngajak berpotluck ni...



Cik Nad buatkan Cashewnuts Congo Bars & Fudgy Brownies...
Haritu masa upload kat fb ada yang mintak resepi...Insyaallah nanti Cik Nad share yer...
Senang jer nak buatnya...

7 comments:

  1. Fuuhh...semua menikam kalbu!!!hahahah
    Sedapnya!+

    ReplyDelete
  2. Menu ciknad buat semua nampak sedap...untung la anak ciknad dpt mak pandai masak...

    ReplyDelete
  3. yes anak-anak aida pun berpotluck ke skola, kelas mengaji, tuisyen.
    yg pasti, aida mesti bekalkan kuih raya.
    mana2 yg diorang suka.

    sgt bagus la semua masakan nad.
    menarik!

    ReplyDelete
  4. kita potluck kat rumah dengan laki bini je hahaha... Yelah kan bila kita biasa masak sikit2 ni kadang tak berapa confident kan nak masak banyak banyak takut tak matching rasa tu. Senang request anak2 cik nad ni.. minta yang simple2 je takde la pening kepala mak dia nak sediakan

    ReplyDelete
  5. anak saya langsung tak nak bawa apa-apa
    dia bawa diri aje...mama dia aje yang excited suh bawa itu ini
    tak nak nya dia =)

    memang cantiklah baju syamim tu...tergoda nengok nyer
    pandai mak cik nad buat ye

    ReplyDelete
  6. sedapnya Congo Bars tuuuu...!!
    lama tak rasa.. huhuhuhuu... :)

    ReplyDelete
  7. semua sedapppp...lama anis xsinggah sini.. :)

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015