FOLLOW

17 November 2014

AYAM GORENG ALA2 KFC...

Ni citer hari Jumaat minggu lepas...
Anak-anak Cik Nad ajak ke pasar malam...
Mak diaorang ni sebenarnya cuak nak bawak budak bertiga tu jenjalan kalau abah diaorang takder...
Takut la ahkak...
Sekarang ni kan menjadi-jadi kes budak hilang...
Eiiii nauzubillah!!!

Tetiba...
Mak dapat idea besttt...
Apa kata malam ni kita buat HOMEMADE AYAM GORENG KFC....
Mihmihmih....
Alaaa kalau ke pasar malam pon...
Memang benda alah cam ayam goreng tu laa yg anak2 Cik Nad akan beli...

Maka operasi menggoogle resepi pon bermula....
Dapat jer resipi...
Terus mula operasi di dapoq Cik Nad...

Uiihhhh...
Boleh tahan rupanya...
Best...best...
Rasa sedap...duit pon jimat ko..$$$$...
Hehe...
Beli ayam seekor RM11.50...
Puas makan satu family...
Kebersihan pon terjamin...
Tak gitu dik non???

Ok la, jom kita terjah resipi...
Alamak Cik Nad terlupa pulak siapa tuan asal resipi ni...
Mohon ampun yer tuan tanah...:)


Nak snap pic pon susah..asal siap goreng jer, anak2 terjah...laku sungguh!


AYAM GORENG ALA2 KFC

Bahan-bahannya:

*Bahan perap (perap sekurang-kurangnya 1 jam):-
1 ekor ayam
6 ulas bawang putih ditumbuk
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam secukupnya

*Bahan salut:-
2 biji telur dipukul
2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
secubit soda bikarbonat
Sedikit garam
Serbuk cili (optional)

Cara-caranya:-
Caranya senang bangettt...
Satukan semua bahan salut kecuali telur...
Ayam yang dah siap diperap tu, celupkan dlm telur kemudian salut dgn tepungnya tu...
Terus masuk kuali...dahhh

Ehhh tapi kan..
Teknik nak goreng ayam tu kena betul yea...
kena betul2 deep fry...
Maksudnya ayam kena betul2 tenggelam dlm minyak...

kena goreng deep fry camni...baru menjadi!

Okey untuk kali ni...
Semoga bermanfaat...
Jom kita Homemade...:)


23 comments:

  1. uuu berkilat dapur dia.. eh OOT plak komen ciknaa..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...lawak la Cik Naa ni...berkilat ker? Flash camera kottt

      Delete
  2. sedapnya..selalu beli tepung segera tu je..kalau buat sendiri lagi untung dan puas hati makan..kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ahh kan...kebersihan pon terjamin!

      Delete
  3. Sllu bli yg segera je..atau celup tpung agromas..sedap sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo agromas sedap ya? Ok..nnti bleh cuba..;)

      Delete
  4. kalau saya guna tepung segera je
    tak berapa nak rajin buat sendiri...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pon boleyyy...;) cumanya kalau kita buat sendiri ni gerenti takder msg kan.

      Delete
  5. Nina suka guna tepung serbaguna Ayam goreng Pak Long. Nina beli kat kiosk Ramlee Burger.
    Sedap dan mudah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. First time tau pasal tepung ayam goreng pak long ni...tq share info..;)

      Delete
  6. wah sihat betul ni..bagus3..boleh ceduk resepi dan buat sendirik kat rumah..salam perkenalan =)

    ReplyDelete
  7. waa bestnya..boleh cuba resepi ni lepas ni... thanks sharing... anak sya suka sangat ayam goreng.. lepas ni boleh la saya ikut bahan2 ni..thanks again...

    salam ukhwah dan salam kenal dari mommylina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal mommylina...;) semua budak mesti suka ayam goreng kan..hihI...

      Delete
  8. Perghhhhhhhhhh hebat la ciknad kita buat ayam kfc ni...julia pun suka buat ayam kfc gak kt rumah ciknad...cuma pakai tepung segera tu je hehehhehe sekarang leh buat original taste ni...nak cuba lah nanti yummmyyyy thanks ciknad

    ReplyDelete
  9. Boleh try nih. Yummy. Betul goreng sdn puas hati. Kualiti terjamin. Salam perkenalan dari mamamyja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal...tq sudi jenguk blog cik nad

      Delete
  10. Salam..thanks share resepi ni..
    Sy dh cuba..mmg rangup krup krap krup krap..best..akn buat lg nt..
    Dh Follow sini :)

    ReplyDelete
  11. Blogwalking here...
    Wah!! nampak best...boleh la try lepas ni...nak-nak musim cuti sekolah macam ni. Anak2 mesti suka...
    Done follow

    ReplyDelete
  12. wahhh.. senang ni nak buat..tapinye kena guna minyak banyak la plak...ada kerajinan nak buat la nanti

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015