FOLLOW

05 November 2014

ORIENTASI MURID TAHUN 1 - 2015 - S.K. TAMAN MELATI



Shahizz Daniel dah nak masuk darjah satu tahun depan...Yeayyyy
Alhamdulillah...dah besar anak mama ni!

Cik Nad & asben sebulat suara nak masukkan Daniel ke S.K. Taman Melati
sebabnya...
  1. Sekolah ni paling dekat dengan umah, jalan kaki pon boleyyy
  2. Abang Haiqal pon sekolah sini jugak
  3. Melalui pengalaman Abang Haiqal kat sekolah ni, kami memang puas ati sesangat dengan prestasi sekolah...cikgu2nya pon best...:)
Rasanya S.K. Taman Melati antara sekolah terawal yang buat Hari Orientasi...kannn???
Selalunya yang Cik Nad dengar awal persekolahan baru ada hari orientasi ni...
Betul tak??
Tapi ok jugak laaa diaorang buat awal2 camni...Cik Nad suka!
Masa Hari Orientasi tu budak2 ni dah dapat gambaran sekolah yang akan diaorang belajar next year..
Pastu Ujian Saringan Diagnostik pon dah settle..
Nanti first day sekolah dah boleh tahu masing2 masuk ke kelas mana...
Cepat & Efisyen gitu kann!
Dan lagi...
Segala fail2 murid pon dah siap dikemaskini...
Fail peribadi, Kad kesihatan, Kad pergigian, borang spbt...
Semua dah settle...


Cik Nad rasa cam...wahhhhhhh
impress jugak la dengan sistem sekolah ni...
Belum masuk sekolah tapi semua dah settle...
Cikgu2 kat situ sangat komited i tell u...
The best part is...
DANIEL DAH DAPAT BUKU TEKS...
Haaa bab penyerahan buku teks pon dah settle....
Adik2 pengawas yang bertugas pada hari orientasi tu memang sangat2 membantu...
Cekap adik2 pengawas tu bertugas...
Kesimpulannya, memang thumbs up untuk S.K. Taman Melati...


Add caption
 Lepas pendaftaran, murid2 berkumpul di tempat perhimpunan...
Sementara makpak masuk dewan untuk dengar taklimat...
So murid2 diuruskan sepenuhnya oleh cikgu2...
makpak nak tengok pon tak boleh...
So far Cik Nad nampak ada seorang jer budak yang nangesss...
Alaaaa dik...relax arrr...:)

Sebenarnya diaorang ni diberi pilihan untuk pakai baju uniform sekolah atau uniform tadika pada hari tu...
Rupanya ramai yang dah siap2 beli uniform sekolah rendah yea...
Shahizz Daniel tak beli pon lagi...kuang3x...
Sebab kitaorang selalu beli uniform sekolah kat Penang...
Baju sekolah cap guitar...
Hahah...ko pernah dengar???
Kat Penang jer ada tuuu...
Hok alohhh...kecoh arr Cik Nad ni, baju sekolah mana2 pon sama la kan...
Takper laaa kita buat kecoh skit baru best!
Ngeeee...tampaq laju2!!!!


Dewan sekolah...disini makpak mendengar taklimat.

 Lama juga sessi taklimat pagi tu...
sampai kul 12...
Syamim dah mula bising2 nak balik...
Tapi sessi taklimat ni bagus sebenarnya...
Kita dijelaskan tentang banyak perkara...
Yang paling best bagi Cik Nad ialah...
Huraian tentang isu KSSR, LINUS, J-QAF, SPBT & PBS...
Ni semua benda2 yang makpak kena hadam bebetul...
Sebab sistem sekolah zaman sekarang tak sama dengan zaman kita dulu...
Tapi yea laaa cerita kita setuju atau tidak dengan sistem KSSR tu..itu bab lain...
Sekarang yang paling penting kena faham camner perlaksanaan sistem ni...


Selesai taklimat, parents kena pergi ke kelas sementara anak masing2 untuk urusan kemaskini fail peribadi murid dan penyerahan buku teks...
Jeng...jeng...jeng...
Jom kita skodeng Shahizz Daniel dalam kelas...


Bersungguh-sungguh nak jawab soalan...:) macam dah familiar jer dia...



 Lastly, lepas ambik buku teks boleh bersurai...
Tak sempat nak snap pic adik2 pengawas yg mengagihkan buku teks dengan jayanya...
Sebab Syamim dah ngamuk...
hehe...kesian Syamim, boring lama sangat dah...

Daniel pula...
Datang kat Cik Nad terus ngomel...

"Best la skul ni mama...besaq...tapi awat depa tak boh air-cond? orang hangat la camni....
kesian teacher tu...dia pakai tudung, mesti dia lagi hangat kan!!"

 Errr...okeyyyy...
baru perasan, kat tadika dia classroom ada air-cond...
Hehehe...
Selamat menempuhi alam persekolahan yang menjanjikan 1001 ujian dan dugaan buatmu, anakku...:)




26 comments:

  1. mesti mak teruja lebihkan...

    ReplyDelete
  2. Best sbb bt cpt2 lg bagus sebenarnya..
    Sk taman melati sebelah sek men tmn melati ke..nad duduk mana ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahhh sebelah menyebelah jer sek rendah & menengah...nad duduk pv8 kak...condo putih yg opposite sek rendah...;)

      Delete
  3. semangat mak pak nya siap dah belikan baju sekolah anak...baju sekolah cap guitar tu beli kat mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh..baju cap guitar tu ada di penang jer..nama kedai tu kimnovak kalau tak silap...memang selalu beli situ, quality kain nyer bagus..:)

      Delete
  4. Well manage...suka sekolah mcm ni...well prepared dan memudahkan ibu bapa dapat merancang perbelanjaan masuk darjah 1 nanti...orientasi buat awal2 sgt dialu-alukan...baru tak berlaku culture shock bila nak belajar nanti...yeahhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn...suka sangat cara pihak sekolah ni manage

      Delete
  5. Seronok kan anak da sekolah..lagi seronok bile time exam..seronok klu anak dpt straight a klu exam..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...semoga anak2 kita menjadi anak2 yang cemerlang di dunia dan akhirat...:)

      Delete
  6. aaa nak start sekolah! how cute!

    sincerely,
    Najlaa 'Aqilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Najlaa...sudi melawat blog akak ni...:)

      Delete
  7. mak ai zaman nie sekolah ada ekon untuk kelas dah? Pergh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tadika swasta selalunya ada kott air cond sis...Sekolah rendah kerajaan dah kompom mmg takder la air cond bagai...hehe...

      Delete
  8. bgus skolah ni :)
    mgkin sbb dh lama tu yg well prepared tu.
    Singgah sini, salam perkenalan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya sekolah ni tak la lama sangat..tak silap dibuka thn 2009...
      Salam kenal yea...tq singgah sini..:)

      Delete
  9. Salam perkenalan...
    Bw here..
    Follower ke #16

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Cik Iput...
      tima kasih yea...:)

      Delete
  10. wow! belum masuk sesi persekolahan baru tapi dah start orientasi tuuu. :D hehe mak sy pun ajar sekolah rendah jugak tapi darjah 4-6, jarang dengar pasal budak2 baru masuk. tapi serius betul sistem pendidikan sekarang beza sgt dgn dulu. sy dgr mak saya meluahkan perasaan pun dapat rasa beban yg dia rasa. lagi2 mak dah berumur, rasa culture shock sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq singgah sini...:) mmg betul, cikgu2 sekarang kerja bertimbun kan...sistem pendidikan kita mmg totally dah lain...Allah jua yg dapat membalas jasa cikgu2..:)

      Delete
  11. assalamualaikum empunya blog
    anak kita sebayalah! saya anak sulung yang ke darjah 1
    so dia punya excited berlebih sikit sebab belum penah lagi ada pengalaman...hehe
    tapi sesi orientasi belum lagi, ujian penempatan kelas dah settle lama dah =)

    anyway saya membalas kunjungan dan done follow sini # 17
    Diari Seorang Mama

    p/s-jangan lupa buang word verification ye, susah orang lain nak tinggal komen =)

    ReplyDelete
  12. teringat masa zaman anak2 mula2 masuk sekolah dulu. Mak yg terlebih excited...

    terima kasih atas kunjungan ke blog saya ya...Mutiara Cintaku

    ReplyDelete
  13. Anak buah saya pun orentasi hari sabtu hari tu. Mak dia berjaya belikan sepasang baju siap2... Anak buah saya sekolah di sk taman selaseh.. Area gombak

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum..nak tanye mcmane dgn proses pembelajaran di sekolah SK Taman Melati..?
    sy akan daftarkan anak sy utk tahun 1 sesi 2016...
    kalau boleh share ckit pengalaman..

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015