FOLLOW

05 December 2014

STORY CIRCUMCISION / BERKHATAN SHAHIZZ DANIEL

Entry yang sebelum ni Cik Nad dah story pasal Majlis Berkhatan Shahizz Daniel kan....
Now nak share pulak story circumcision dia...
Cik Nad dan asben pilih Island Hospital, Penang...
4 tahun lepas Abang Haiqal pun khatan di sini jugak...


Kami pilih khidmat Dr. Badrul Hisham Yeap...
Dengan guna cara laser & pengsan sepenuhnya...
So far okay la...
Tak susah nak jaga lepas habis khatan...
Alhamdulillah...


Masa Cik Nad tulis entry ni...
Daniel dah 5 hari selepas khatan...
Dah sihat budak tu...
Dah pakai seluar & jalan sana sini...


Orait...
Cik Nad nak imbas balik...
Kejadian di pagi 1 Disember 2014 / Isnin....



6.30 Pagi  -  Cik Nad kejutkan Daniel...Dia ok jer, mood happy cam selalu...pic diatas tu Daniel dah get ready sebelum khatan...Alhamdulillah, tenang jer hero mama ni...:)

7.30 Pagi  -  Sepatutnya appoinment kul 7.30...tapi kami baru gerak...terlambat sikit sebab nak mandikan Syamim lagi...Untuk mengelakkan sesat Cik Nad buka GPS ( walaupun asal penang, tapi kami memang selalu sesat jalan2 dlm Penang nih)...

7.40 Pagi  -  Alhamdulillah, jalan clear dan mudah jer sampai Island Hospital dgn bantuan GPS...Parking pon senang jer dapat sebab awal lagi kan...

7.45 Pagi  -  Kena ambil nombor dulu...tunggu giliran...

8.00 Pagi  -  Nombor dah dipanggil...Encik Abah bawa Daniel masuk bilik 12 tu untuk registration...

sambil2 tunggu registration, Cik Nad check barang2 yg dibawa...kain pelikat, tuala kecil, bedak, sikat...ok la!

8.20 Pagi  -  Kami dibawa seorang nurse ke Level 2...Masuk Day Ward...Ehh, tapi Cik Nad tak boleh masuk pulak ward nih...Seorang jer boleh temankan Daniel, so rasanya Encik Abah la lagi afdhal kottt...Alaaa mama dengan Syamim kena tunggu di ruang menunggu...hukhuk...Cik Nad dok terpacak di pintu Day Ward ni sambil lambai tangan kat Daniel 5 minit sekali...

 8.30 Pagi  -  Lepas nurse periksa temperature dan tekanan darah, Shahizz Daniel disuruh salin pakaian cam diatas ni...Masa ni Cik Nad buat selamba jer masuk ke bilik Daniel tadi...Mestilah Cik Nad nak salinkan baju dia...dah depan mata aku, tak sanggup nak perhati jer..nurse tu pon ok, dia biarkan Cik Nad siapkan Daniel...Daniel memang tak pernah lekang dengan senyuman, tapi Cik Nad tau dia dah mula nerbes lepas pakai pakaian ospital nih...bertabahlah anakku...


8.50 Pagi  -  Cik Nad sendiri mula rasa berdebar...Daniel dibawa ke Level 1 untuk keseluruhan proses circumcision / berkhatan...Encik Abah ikut menemani Daniel...kami terpisah...Good luck Daniel...mama doakan semuanya berjalan lancar...

Sementara menunggu....


Bawa Syamim breakfast di cafe hospital...
Lepas breakfast bawa Syamim main di Level 3, wad kanak-kanak

Tunggu punya tunggu...
Masa 1 jam dah berlalu...
Tapi Daniel tak keluar lagi...
Adehhh...
Bercampur baur perasaan mama ni...
Ya Allah, permudahkanlah semuanya...

10.20 Pagi  -  Lebih kurang 1 jam setengah menunggu...Daniel pun hadir di Day Ward...masih belum hilang sepenuhnya kesan bius...Nampak dia pucat skit...sekejap lepas tu dia mengadu sakit...mungkin kesan bius dah habis...Kami cuba pujuk dan tenangkan Daniel...

11.00 Pagi  -  Dr Badrul datang tengok Daniel...Kelakar tau, Daniel cam cuak tengok Doktor Badrul..Daniel tanya " mama tak habis lagi ker sunat?" Hehe...kesian dia...Doktor cakap semuanya dah ok, tapi kena tunggu Daniel buang air kecil dulu baru boleh discharge...

1.10 Petang  -  Daniel dah buang air kecil...Alhamdulillah...Dia jalan pon dah ok..cuma takut-takut sikit...Cik Nad bagitau nurse yang Daniel dah buang air, so kami minta nak balik. Nurse cakap ok, pastu nurse tunjuk ubat untuk Daniel...Alamak!! Ubat tahan sakit diaorang kasi yang bijik...Cik Nad tau sangat budak Daniel ni memang tak tertelan ubat bijik...so Cik Nad mintak nurse tu tukarkan ke syrup...Gara2 nak tukar ubat ni kami tersadai lagi sejam di hospital...Doktor keluar lunch, nurse kena dapat izin doktor dulu nak tukar ubat tu...

2.30 Petang  -  Habis selesaikan bab bayaran bil ( kami dicover under insurans ) kami pon chow!


3.00 Petang  -  Kami sampai rumah mak Cik Nad... Daniel nampak cam letih jer...dia tak nak makan apa pon...Cik Nad biarkan dia tidur...Rehatlah sayang...

DAY 2...

 Yeayyy...mama dah dapat balik senyuman Daniel...Shahizz Daniel bangun pagi dengan senyuman manisnya...Bngun jer dia terus nak mandi, rimas agaknya...Cik Nad mandikan Daniel guna shower cam biasa...Cuma kami tutup "tutttt" dengan kole plastik...heheh...

Lepas mandi, Daniel cakap dia taknak pakai kain, susah nak jalan...Cik Nad pakaikan dia seluar "alibaba" yg tok dia jahitkan...Lepas breakfast dia nak main dengan abang Haiqal...aktiviti Daniel berjalan cam biasa, siap baring buat latihan matematik lagi! Haha...Tapi dia jalan slow2...seriau katanya...

Malamnya Daniel tidur pakai seluar jer...cam ok jer dia...memang senang kan kalau khatan guna kaedah laser ni, Alhamdulillah...


DAY 3....

Jalan dah semakin laju...sampaikan kena marah sebab sibuk nak naik turun tangga...Makan pon ok, berselera cam biasa...Syukur sangat...:)


DAY 4...

Yesss this is my Daniel...hahaha...awak memang hero di hati mama...dah macam pulih sepenuhnya...Sorry yea...terpuji anak sendiri pulak..tapi memang Shahizz Daniel ni kuat semangat...walaupun kadangkala manja dengan mama & abah, tapi Daniel ada survivor spirit yang tinggi...Mama bangga dengan Daniel sayang...


DAY 5....

Follow up check up dengan Doktor Badrul...Doktor pon surprise tengok Daniel pakai seluar dan jalan cam biasa...Doktor cakap "ni memang betul anak jantan nih" Hahaha... Rupanya sesetengah budak datang follow check up duduk atas wheel chair lagi...Hmmm Alhamdulillah...Syukur pada Allah kerana dengan izinNya dipermudahkan semua urusan berkhatan Shahizz Daniel....


6 comments:

  1. Wahhh..big boy da daniel. Mcm tu la hero kan.

    ReplyDelete
  2. Eh.cepatla baik cik nad..bagusnya..

    ReplyDelete
  3. Tahniah daniel... dah besar dh skng. Be a good boy k.


    ReplyDelete
  4. wow memang laju ke sembuh 0.0

    ReplyDelete
  5. Asalam ni bersunat ..sama lah di blog Etuza juga da anak lelaki bersunat..terbaik lah adik berani kan..barulah jadi lelaki

    ReplyDelete
  6. Ciknad pertama kali dengar sunat boleh pakai laser...wahhh info terbaru ni...good job la abg daniel...kuat betul dia kan...ish kalau orang lain mau nangis dah...ni kental punya abg x nangis langsung...proud of u la adik

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015