FOLLOW

20 May 2015

RESEPI CONGO BAR



Assalamualaikum...
hai...
Apa khabar korang???
Hari ni Cik Nad nak share resepi congo bar...
Pada yang follow fb Cik Nad mesti dah tengok kan Cik Nad upload pic ni...
Sorry la lambat sket nak update resepi kat blog...
Banyak sungguh aktiviti Cik Nad semenjak dua menjak ni...
Tapi takper...mak happy life cenggini, Alhamdulillah...

Ehhh citer pasal congo bar ni kannn...
Ada yang tanya Cik Nad congo bar ni biskut ker kek...
Hahaha...
Aku suka nak jawab ni...
Congo bar ni kiranya sejenis makanan yang mengalami krisis identiti...
Gituuuu...
Sebabnya dia antara kek dgn biskut...
Unik kan!!!
Tapi apapun yang pasti benda alah ni memang sedap...
Boleh simpan lama jugak ni...
Masuk dalam tupperware boleh jer bertahan seminggu dua...
Tak payah masuk peti ais tau...

Okeylah taknak bebel panjang2...
Jom kita share resepi...


BAHAN-BAHAN :

315 gram tepung gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
150 gram butter
240 gram gula perang
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
300 gram chocolate chip
100 gram badam hiris

*Loyang 10x10

CARA-CARANYA :

  1. Ayak tepung gandum, baking powder dan garam. Kemudian gaul bersama chocolate chip dan badam. Ketepikan.
  2. Satukan butter dan gula perang, gaul sebati. Tak payah guna mixer tau.
  3. Masuk telur satu per satu dan gaul rata.
  4. Masukkan campuran tepung tadi. Kaup balikkan hingga sebati. Jangan over gaul pulak, nanti choc chip & badam tu hancur tak sedap jadinya.
  5. Tuang dan ratakan dalam loyang yang digris dengan kertas minyak. Kalau ko nak tabur lagi choc chip & badam kat atas tu boleh jer...terpulang.
  6. Bakar selama 30 minit pada suhu 170.
Simple jer kan...Insyaallah semua orang pun boleh buat...:)
Kalau ko nak tempah dengan Cik Nad pon boleyyyy...
Whatsapp jer ke Dapur Comel Cik Nad - 019 2802910...


saja nak share workstation Cik Nad...mihmihmih...



Assistant cilik mama...:)

4 comments:

  1. ciknaaaaddd! suka lh ciknad! bila nk jemput rara dtg rumah!

    ReplyDelete
  2. tapi saya suka simpan dalm peti sejuk..saya kalau buat suka gantikan coklat chip dengan coklat bar..pecah2 kan je coklat bar tu..bila makan puas sebab rasa lebih coklat nya..

    ReplyDelete
  3. walaupun mengalami krisis identiti, congo bar ini adalah antara manisan kegemaran saya.. dihidang sewaktu petang bersama keluarga.. sedapnyer =)

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015