FOLLOW

06 July 2015

ALMOND CHOCOLATE CRYSTAL COOKIES

Cerita biskut raya lagi....
Sebelum ni dah upload kat fb Cik Nad...
Baru sekarang rasa free skit nak up kat blog ni...
Entah laaa bulan posa ni jadi malas nak buat entry...
Nak hapdet fb pon malas gak bebenornya...
Kategori kemalasan apakah ini???
Hewwww...hewwww....
Bukannya apa...
Selalunya ai bermedia sosial nyambil minum2 coffee...
Relax santai lerrr kekdahnya konon...
Hahahaha....ngada2 kannn hakak nih!

Okehhh sementara ada mood ni meh kita tulis laju2....
Sebenarnya resepi biskut ni Cik Nad dapat masa attend class biskut kat Penang dulu...
Lama dahhh...tahun 2005 kalau tak silap...kottt la!
Belajar dengan Hajah Fatimah dari Akademi Masakan Tanjong...
Memang meletopsss tau resepi2 biskut Hajah Fatamah ni...
Kalau korang ada kat Penang gi la terjah kelas biskut dia...
Kompom tak nyesal!
Untuk tahun ni kelas biskut dah buat bulan Mac ritu...
Cik Nad tak pegi pon...
Dah lama tak dapat join sebenarnya...
Sebab selalunya Cik Nad tak dapat nak balik Penang date yg ada kelas...
So far 2 kali jer dapat join...
Sekali masa sebelum kawen...
Sekali lagi yang tahun 2005 tu la, Haiqal pon kecit lagi masa tu...
Nangessss...rogi oiiii...best2 biskut dia!
Lain dari yang lain gitewww...

Ok lah...jom kita terjah resepi:


ALMOND CHOCOLATE CRYSTAL COOKIES.


BAHAN-BAHAN :

120 GRAM BUTTER
60 GRAM GULA ICING
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
150 GRAM TEPUNG GANDUM
30 GRAM CHOCOLATE FLAVOUR POWDER
10 GRAM SERBUK BADAM
10 GRAM ROASTED COCONUT (DIKISAR)

HIASAN :
BADAM BIJI & GULA CASTOR


CARA-CARANYA :
  1. SATUKAN TEPUNG GANDUM, CHOCOLATE POWDER, SERBUK BADAM & ROASTED COCONUT. KETEPIKAN.
  2. DALAM BEKAS YANG LAIN, PUKUL BUTTER, GULA ICING & ESEN VANILA HINGGA SEBATI. JANGAN MIX LAMA SANGAT TAU, MEMADAI SEMUA BAHAN DAH SEBATI.
  3. MASUKKAN BAHAN-BAHAN KERING YANG DISATUKAN TADI. SATUKAN KESEMUANYA HINGGA JADI DOH.
  4. CANAI DAN TERAP DENGAN ACUAN KEGEMARAN, SAPU KUNING TELUR ATAS BISKUT, LETAK BADAM SEBIJI DAN BAKAR.
  5. SETELAH SIAP DIBAKAR, GOLEK-GOLEKKAN BISKUT DALAM GULA KASTOR.


NOTA : CHOCOLATE FLAVOUR POWDER ni tak sama dengan koko powder tau. Bahan ni yang jadikan biskut kita uummphhh! penuh rasa coklat...aroma pun memikat! Harganya lebih mahal dari koko powder. So untuk kualiti biskut yang terbaik, gunakan original chocolate flavour powder ya.

6 comments:

  1. Wah!! Mcm menarik je ni. Nak try buat la p mcm da tk sempat. Hehhe so save link for raya tahun dpn la nmpknya. Hehee tq share!

    ReplyDelete
  2. sedapnya nampak ni ciknad..

    ReplyDelete
  3. Marvelos resepinya...mudah sgt!!!!...Tapi kan julia percaya rasa dari kawan2 buat mmg sedap...julia kalau buat sendiri tak sedap hahahhahah makanya kena mkn biskut raya ciknad tahun ni hehehhe...bagus

    ReplyDelete
  4. amboi gliter gitu biskutnya..
    mesti best ni.. tgk bahan-bahan pun dah sedap. Nyum!

    ReplyDelete
  5. aduhai nad.
    sedap nyer...
    aida da terasa nak ngap kuih raya dah ni.
    tak sabar nak gi amik yg da order dgn member!

    ReplyDelete
  6. sedapnyee. tapi kite tak suke almond. hikhik

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015